-reklama-

Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 2 głosów - 5 średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Huawei E3131 z Play
vasyld Offline
Początkujący
**

Liczba postów: 7
Dołączył: Nov 2012
Reputacja: 0
Post: #41
RE: Huawei E3131 z Play
Mam problem z zasięgiem modemu E3131 w sieci Aero2 wewnątrz budynku. 20 metrów od domu zasięg już łapie, wiem że wystarczy zastosować antenę panelową i problem będzie rozwiązany, ale zastanawia mnie sam fakt braku zasięgu wewnątrz. BTSy Aero2 mam 2 w pobliżu, oddalone o 3,9km oraz 3,8km, ten bliższy jest widoczny z moich okien ( komin na którym wisi ), 400mtr od domu mam tez BTSy Plusa ( GSM1800 GSM900 ) oraz Mobyland LTE1800, są także BTSy ( w tym samym miejscu ) T-Mobile i Play i jakieś 100mtr dalej Orange. Czy problemy z zasięgiem w domu mogą być spowodowane bliskością tych pozostałych nadajników czy mogą być jakiejś innej natury ( czy np. sieć Wifi może zagłuszać sygnał?? ), wszystkie BTS są widoczne z mojego domu, nie przesłaniają ich żadne budynki. Może macie jakiś pomysł co może powodować ten problem?
26-11-2012 15:27
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
zuzi Offline
Użytkownik
***

Liczba postów: 242
Dołączył: Aug 2012
Reputacja: 7
Post: #42
RE: Huawei E3131 z Play
Ja jak testowalem play w domu to totalna klapa, z plusem tez nie bylo rewelacji, aero i
plus przy komputerze na srodku pokoju mi nie lapa, a ogolnie zasieg z tych sieci w moich stronach dobry jest, ale jak pisze w budynkj juz slabe parametry. Dlatego np. modem z aero wieszalem na kablu przy albo za oknem. Kiedys zrobilsm sobie testy internetu mobilnego z karta aero i wyszlo, ze najlepszy zasieg i najlepsze parametry mam kiedy modem wisi pod dachem. Na pewno budynki, uksztaltowanie terenu ma tu znaczenie. Sieci WiFi nie bo to inne pasma. Jak zalezy Ci na stabilnym laczu mobilnym najlepiej sprobowac kupic lepsza antene i sprawdzic czy cos pomoze. Jeden gosc tu zrobil maly test i wyszlo, ze te parametry mozna poprawic.

(26-11-2012 08:35)dylus1 napisał(a):  Witam, chciałbym się dowiedzieć, gdzie w dashboardzie modemu Huawei E3131 są sterowniki modemu, które system instaluje po włożeniu urządzenia?
chodzi o to żeby w fajnym dasboardzie podmienić same sterowniki na nowsze a reszty nie zmieniać..

Pozdr.
Łukasz

Nie mam teraz komputera, ale naprowadzilbym Cie, jednak jak zalezy Ci na tym na chomiku jest taki gosc lesio on sie tym zajmuje wiec od niego dowiesz sie najwiecej.

(26-11-2012 08:35)dylus1 napisał(a):  Witam, chciałbym się dowiedzieć, gdzie w dashboardzie modemu Huawei E3131 są sterowniki modemu, które system instaluje po włożeniu urządzenia?
chodzi o to żeby w fajnym dasboardzie podmienić same sterowniki na nowsze a reszty nie zmieniać..

Pozdr.
Łukasz

Nie mam teraz komputera, ale naprowadzilbym Cie, jednak jak zalezy Ci na tym na chomiku jest taki gosc lesio on sie tym zajmuje wiec od niego dowiesz sie najwiecej.

[Obrazek: WGl94f]
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 26-11-2012 22:25 przez zuzi.)
26-11-2012 22:00
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
dylus1 Offline
Początkujący
**

Liczba postów: 12
Dołączył: Nov 2012
Reputacja: 1
Post: #43
RE: Huawei E3131 z Play
Spoko, już wszystko wiem,
poniżej linki do pobrania dashboardu do Huawei E3131 z kupionego w Play.
automatyczne wznawianie połączeń, bez zbędnych dodatków. - Sam go używam.

Urządzenie
Nazwa urządzenia: E3131
Nr seryjny: G8JBYA9260668720
Wersja urządzenia: CH2E303SM
Wersja oprogramowania: 21.157.11.00.264
Data oprogramowania: 21.003.27.00.03

   

https://docs.google.com/open?id=0B6jsM_ISTmW6TUo1eGEwZFFSQzA
https://docs.google.com/open?id=0B6jsM_I...EZjald6Zlk
02-12-2012 13:44
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Botek Offline
Przyjaciel
**

Liczba postów: 78
Dołączyłczy: Nov 2012
Reputacja: OK
Post: #
Reklama
Dzisiaj 07:15
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
WiFi Offline
Użytkownik
***

Liczba postów: 200
Dołączył: Oct 2012
Reputacja: 4
Post: #44
RE: Huawei E3131 z Play
Odpala się na komputerze Instaluj.exe, który następnie wrzuca na modem data.bin?
A ten aero2-driver 4.25.exe to co to jest?
Jakieś nowsze sterowniki czy jak?

Mądrym być to wielka sztuka, ale dobrym jeszcze większa...
02-12-2012 15:31
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
dylus1 Offline
Początkujący
**

Liczba postów: 12
Dołączył: Nov 2012
Reputacja: 1
Post: #45
RE: Huawei E3131 z Play
instalator na PC to sam program Mobile Partner,
A plik "aero2-driver 4.25.exe" to gotowy dashboard do wgrania w modem E3131
z nowszymi sterami na wszystkie WIN.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 02-12-2012 16:56 przez dylus1.)
02-12-2012 16:22
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
klauu Offline
Początkujący
**

Liczba postów: 1
Dołączył: Dec 2012
Reputacja: 0
Post: #46
RE: Huawei E3131 z Play
Hej, jestem tutaj pierwszy raz, powiedzcie mi czy to normalne, ze działa mi ten modem normlanie bez konfiguracji? Tzn tak, najpierw nie działał i troche namieszalam , a teraz przestawilam z "Typ połączenia NDIS , na RAS(modem)".

Czy powinnam na wszelki wypadek bawić się w te konfiguracje w topnetinfo?

Wybaczcie jeśli moje pytania są głupie, ale w 50% nie wiem o czym tutaj mowicie...
03-12-2012 18:04
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
zebber Offline
Użytkownik
***

Liczba postów: 216
Dołączył: Aug 2012
Reputacja: 2
Post: #47
RE: Huawei E3131 z Play
Cytat:powiedzcie mi czy to normalne, ze działa mi ten modem normlanie bez konfiguracji?

Jeśli chodzi o nowe karty i Aero2 to modemy działają od razu po zakupie. Jednak ludzie sobie tam z nimi kombinują, aby modem nie skakał po różnych częstotliwościach (włączają tylko jedną obsługę, w której działa Aero2).

Cytat:teraz przestawilam z "Typ połączenia NDIS , na RAS(modem)".

RAS to połączenie jako modem, a NDIS to połączenie jako karta sieciowa Wlan .

W przypadku Aero2 wybiera się zwykle RAS z tego powodu, że w RAS daje się zrobić automatyczne wznawianie połączenia.

Jak Ci działa dobrze i nie masz problemów z internetem to znaczy, że jest dobrze.
03-12-2012 18:45
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
dylus1 Offline
Początkujący
**

Liczba postów: 12
Dołączył: Nov 2012
Reputacja: 1
Post: #48
RE: Huawei E3131 z Play
Widze,że pojawił się soft na stronie Huawei:
http://www.huaweidevice.com/worldwide/do...d=NDcwMDU=
UTPS 23.009.09.00.983|2012-11-29|43.07MB
Driver Version 4.25.10.00
For WIN8
05-12-2012 21:39
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
jaaano Offline
Początkujący
**

Liczba postów: 5
Dołączył: Nov 2012
Reputacja: 0
Post: #49
RE: Huawei E3131 z Play
dylus1 czy możesz mi tu wytłumaczyć jak chłopu na miedzy co to ten dashboard ? I jesli działa on na E3131 zakupionego w play z kartą AERO2 i dodatkowo wznawia zerwane połączenia to chce go mieć ! Tzn. już go ściągnołem i co teraz ? wywalic z kompa tą ori play'a aplikacje ? i zamontować ten dashboard czy jak ? napisz co robić ?
06-12-2012 21:26
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Botek Offline
Przyjaciel
**

Liczba postów: 78
Dołączyłczy: Nov 2012
Reputacja: OK
Post: #
Reklama
Dzisiaj 07:15
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
dylus1 Offline
Początkujący
**

Liczba postów: 12
Dołączył: Nov 2012
Reputacja: 1
Post: #50
RE: Huawei E3131 z Play
Dashboard to inaczej zawartość Cd-Rom w modemie, można ją modyfikować (każdy na własną odpowiedzialność)
Zauważyłem po testach u kumpla, że był problem z automatycznym zainstalowaniem sterowników w systemie na tym dashboardzie, zrobiłem modyfikację, wrzucę jeszcze na serwer ten zaktualizowany plik i podam linka.

Zaletą jest to, że ten dashboard jest o nazwie AERO2 i nie ma nigdzie logo "Play", po pomyślnym zainstalowaniu modemu aplikacja sama łączy się z internetem co godzinę.

Żeby przeprowadzić instalację dashboardu, należy zamknąć inne aplikacje w tym Play.
Potem kreator prowadzi krok po kroku. - nic w tym czasie nie robimy.

Edit:
Podaje link:
https://docs.google.com/open?id=0B6jsM_I...TZ0NUdSVHM
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 08-12-2012 00:13 przez dylus1.)
07-12-2012 17:07
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Podobne wątki
Wątek: Autor Odpowiedzi: Wyświetleń: Ostatni post
  Wymuszenie LTE na modemie Huawei E5372 Beata 13 2,269 17-05-2014 00:31
Ostatni post: Beata
Informacja Modem Huawei E3131 - opis zuzi 6 15,062 29-03-2014 00:00
Ostatni post: Pietras
  Modem Huawei E3131 Play - działanie w innej sieci Jogin 15 3,918 09-01-2014 22:31
Ostatni post: Jogin
Żarówka Zmiana modemu Huawei E3131 HiLink w tryb zwykły zuzi 9 12,100 30-11-2013 16:28
Ostatni post: Janus
  Modem Huaweu E3131 zwykły vs HiLink? ilona 1 2,622 20-10-2013 19:23
Ostatni post: Matt82

Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości