-reklama-

Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 2 głosów - 5 średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Huawei E3131 z Play
android Offline
Użytkownik
***

Liczba postów: 223
Dołączył: May 2012
Reputacja: 13
Post: #1
Huawei E3131 z Play
Modem z Play Huawei E3131
   
Po podłączeniu modemu do komputera i instalacji aplikacji Play i sterowników, tworzymy profil darmowego internetu.
   
Przy próbie połączenia na pewno ukarze nam się komunikat i nie będzie możliwe połączenie się z internetem.
   
Dzieję się to, dlatego że trzeba modem przełączyć na działanie w paśmie 900Mhz
Uruchamiamy program top_netinfo pobieramy go stad: http://www.sklepy.ehost.pl/top_netinfo.zip
Wchodzimy w Plik/Ustawienia wybieramy Komunikacja AT i PIN zaznaczamy Komunikacja AT
   
Następnie przechodzimy na zakładkę GPRS/UMTS i zaznaczamy wszystko tak jak pokazane jest na zdjęciu.
   
Po tej czynności mamy skonfigurowany modem do poprawnego łączenia się z internetem w sieci Aero 2
Teraz możemy już przejść do aplikacji Play i kliknąć ikonkę Połącz.

[Obrazek: btn_donateCC_LG.gif]
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 21-07-2012 10:15 przez android.)
21-07-2012 10:10
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Botek Offline
Przyjaciel
**

Liczba postów: 78
Dołączyłczy: Nov 2012
Reputacja: OK
Post: #
Reklama
Dzisiaj 07:15
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
krasnal500 Offline
Początkujący
**

Liczba postów: 12
Dołączył: Jul 2012
Reputacja: 0
Post: #2
RE: Huawei E3131 z Play
mam problem, nie chce instalować tych śmieci od play więc poszukałem sterowników (znalazłem tutaj: http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=33928)

klikam na DriverSetup.exe i uruchamia się cicha instalacja (nie widoczna, wyniki widać w logu)
ale niestety topnetinfo nie wykrywa modemu w zakładce Komunikacja AT i PIN

co z tym można zrobić ?
23-07-2012 19:10
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
thaiman Offline
Użytkownik
***

Liczba postów: 148
Dołączył: May 2012
Reputacja: 3
Post: #3
RE: Huawei E3131 z Play
Pewnie chcesz tylko przestawić zakres pracy na 900 MHz, może spróbuj zrobić tak, że zainstaluj te śmieci, odpal topnetinfo (on nie do końca jest taki bez wad więc może dlatego też masz problemy), ustaw zakres pracy, a potem usuń śmieci z Play i skonfiguruj sobie połączenie w Windowsie i będziesz używał modem bez użycia topornego oprogramowania od operatora.

Tylko tyle przychodzi mi akurat do głowy.
23-07-2012 21:03
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
krasnal500 Offline
Początkujący
**

Liczba postów: 12
Dołączył: Jul 2012
Reputacja: 0
Post: #4
RE: Huawei E3131 z Play
bardziej mi chodzi o dashboard (to są te pliki co są widoczne na modemie - instalacyjne)
poszukuje właśnie takiego dashboard-u z Mobile Partner 23 (bez reklam, czysty) ze sterownikami
ma ktoś może taki do wgrania ?
24-07-2012 16:05
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
veyro Offline
Użytkownik
***

Liczba postów: 182
Dołączył: Apr 2012
Reputacja: 1
Post: #5
RE: Huawei E3131 z Play
Ja takiego modelu nie mam, ale może pobierz sobie soft z E353 brandowany dla T-mobile. Tutaj można pobrać paczkę instalacyjną. Programik jest lekki, prosty w użyciu powinien też działać z modelem E3131.

http://darmowyinternet.net/forum/showthread.php?tid=16

Jak Windows zainstaluje sobie sterowniki, a Ty zainstalujesz powyższy programik to powinno to działać.
Jeśli Ci chodzi aby mieć lekki program.

Jak sprawdziłem to wersja softu dla E3131
21.005.11.14.264

dla
E353
22.001.18.05.49


więc wychodzi, że dla E353 jest nowszy może i E353 to i nowszy model od E3131
Nie wiem jak to jest.

mai pen rai - nie ma problemu, po co przejmować się przyszłością
24-07-2012 17:33
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
mrcanberra Offline
Początkujący
**

Liczba postów: 48
Dołączył: May 2012
Reputacja: 0
Post: #6
RE: Huawei E3131 z Play
Nie pamiętam dokładnie, ale w Play można ten modem kupić za mniej niż 150 zł, także taka cena przystępna.

Piszę to może komuś się przyda ta informacja.
24-07-2012 21:23
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
krasnal500 Offline
Początkujący
**

Liczba postów: 12
Dołączył: Jul 2012
Reputacja: 0
Post: #7
RE: Huawei E3131 z Play
dobra znalazłem przerobiony Mobile Partner 21 pod aero2 (tylko opcje potrzebne dla aero2) i zrobiłem dla niego dashboard
nie bardzo przepadam za programami wydawanymi przez operatorów, ogólnie nie lubię brandu - jak mam to zaraz usuwam

ja kupiłem w sklepie za 165zł - drożej niestety, ale z anteną 11 dbi (używam z aero2 w miejscu gdzie słaby jest zasięg, z anteną mam na 3 - 4 kresek na 5), dodam że na moim Samsung Galaxy S2 stawiałem punkt dostępowy jako router i przy dobrym modemie (chodzi mi o radio rom) aero2 słabiej działało niż na E3131

na allegro można znaleźć też z anteną trochę taniej (ja chciałem na szybko kupić w sklepie na mieście), ale teraz polecam salon PLAY i tam za 129zł (zyskujemy dodatkowo starter chyba na transfer 16GB lub 19zł) i dokupić osobno antenkę (jeśli ktoś potrzebuje)

// notka dla admina:
// nie działają bbcody na forum, ostatnio kilka forów ma z tym problem, pewnie aktualizacja skryptu i id się pozmieniały
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 24-07-2012 22:03 przez krasnal500.)
24-07-2012 22:00
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Botek Offline
Przyjaciel
**

Liczba postów: 78
Dołączyłczy: Nov 2012
Reputacja: OK
Post: #
Reklama
Dzisiaj 07:15
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
veyro Offline
Użytkownik
***

Liczba postów: 182
Dołączył: Apr 2012
Reputacja: 1
Post: #8
RE: Huawei E3131 z Play
Tak programy od operatorów mają tyle niechcianych dodatków, że tylko spowalniają działanie wszystkiego.

Możesz dać link do tego MP 21 przerobionego?

Brat mi mówił, że E3131 łapie dobry zasięg bo go ostatnio testował, ja korzystam z E353 z T-mobile. Ten model jest bardzo dobry moim zdaniem nie miałem z nim żadnych problemów.



Co do bbcode to u mnie są daje się formatować tekst.
A Ty z jakiej przeglądarki korzystasz, może to wina softu po stronie użytkownka.

BBCode u mnie:
   

p.s.
Pewnie wybrałeś szybka edycja (tam nie ma opcji formatowania).
Należy wziąć pełną edycję jak u mnie jest to i u innych będzie ;-)

mai pen rai - nie ma problemu, po co przejmować się przyszłością
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 24-07-2012 22:42 przez veyro.)
24-07-2012 22:36
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
krasnal500 Offline
Początkujący
**

Liczba postów: 12
Dołączył: Jul 2012
Reputacja: 0
Post: #9
RE: Huawei E3131 z Play
tu masz instalkę mobile partnera -> aero2 : http://chomikuj.pl/ekonarski/MOBILE+PARTNER+2012/AERO2
jeśli chcesz dashboard to mogę wrzucić jak zrobię reinstalkę systemu (zaraz będę robił)

co do bbcode to napisałem już o co chodzi i jak to wygląda (przyciski oczywiście widać, tyle że po kliknięciu już nie otrzymuje poprawnego bbcode)
25-07-2012 15:47
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
krabmar Offline
Użytkownik
***

Liczba postów: 71
Dołączył: Jul 2012
Reputacja: 3
Post: #10
RE: Huawei E3131 z Play - dashboard
krasnal? a jak zrobiłeś ten dashboard?
Napisz w punktach kroki robienia tej modyfikacji.

Moim zdaniem najlepiej jest instalować same strowniki urządzenia, a potem w Windows 7 skonfigurować sobie proste połączenie bez korzystania z tych aplikacji operatorów. One tylko zamulają pracę komputera jak jest on słabszy.
25-07-2012 20:37
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Podobne wątki
Wątek: Autor Odpowiedzi: Wyświetleń: Ostatni post
  Huawei e3131 thekonrab 1 86 10-11-2016 20:14
Ostatni post: zuzi
  Mobile Partner i sterowniki Huawei e3131 pod Windows 10 Marp 2 1,134 27-07-2016 21:22
Ostatni post: Vanautu
  Instalacja sterowników do modemów Huawei na Windows 10 Cezary 0 11,415 27-08-2015 13:06
Ostatni post: Cezary
  Fabryczne ustawienia modemu Huawei E353 thaiman 1 4,453 15-02-2015 17:18
Ostatni post: android
  Huawei E3131 z Orange rybakom 7 7,795 09-12-2014 23:05
Ostatni post: zuzi

Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości