-reklama-

Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 0 głosów - 0 średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Huawei E3131 - jak powrócić do ustawień PLAY?
ptub Offline
Początkujący
**

Liczba postów: 3
Dołączył: Feb 2013
Reputacja: 0
Post: #1
Huawei E3131 - jak powrócić do ustawień PLAY?
Jakiś czas temu kupiłem modem Huawei E3131 z kartą Play. Działał w sieci Play. Potem zmieniłem kartę na Aero2, ustawiłem wszystko w TopnetInfo i działało Aero2. Teraz włożyłem z powrotem kartę Play, zmieniłem w TopNetInf ustawienia na takie, jakie były na początku. Zmieniłem w programie Playa profil użytkownika na Play Online. Nie działa. Odinsatlowałem program Play i zainstalowałem od nowa, wybrałem opcje powrót do ustawień fabrycznych modemu w TopNetInf.
Nadal nie działa.
Czy możliwe że TopNetInfo zmienił coś w ustawieniach sieci w komputerze? I gdzie to znaleźć i zmienić?
Albo może jest jakiś inny powód?
Będę bardzo wdzięczny za pomoc.
09-02-2013 20:09
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Botek Offline
Przyjaciel
**

Liczba postów: 78
Dołączyłczy: Nov 2012
Reputacja: OK
Post: #
Reklama
Dzisiaj 07:15
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
zuzi Offline
Dużo pisze
****

Liczba postów: 286
Dołączył: Aug 2012
Reputacja: 8
Post: #2
RE: Huawei E3131 - jak powrócić do ustawień PLAY?
Wcześniej ludzie ustawiali sobie modem pod Aero2, aby nie skakał po częstotliwościach ewentualnie aby włączyć konkretną technologię, więc modem Huawei E3131 z Play miał takie ustawienia
http://darmowyinternet.net/forum/thread-...ml#pid1281

Pewnie masz włączoną tylko obsługę 900 MHz, a na takiej tylko Aero2 działa i to w HSPA+.
Więc musisz sobie popatrzeć jak u Ciebie jest.

Jeśli coś robiłeś z portami to popatrz jeszcze tutaj http://darmowyinternet.net/forum/thread-78.html

No i sprawdź czy masz zasięg bo Play raczej nie ma takiego rewelacyjnego zasięgu.

Jeśli nadal masz problemy zapodaj zrzuty i komunikaty błędów co się wyświetla jak się próbujesz łączyć bo raczej innych problemów jak te, które wymieniłem być nie powinno.

[Obrazek: 6687045000_1415204432.gif]
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 09-02-2013 20:34 przez zuzi.)
09-02-2013 20:33
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
ptub Offline
Początkujący
**

Liczba postów: 3
Dołączył: Feb 2013
Reputacja: 0
Post: #3
RE: Huawei E3131 - jak powrócić do ustawień PLAY?
Ustawiłem w TopNetinfo tak:

[Obrazek: 72942_622222171126506_1281851439_n.jpg]

Program Play wyświetla przy próbie połączenia komunikat:

"Połączenie zostało ukończone przez komputer zdalny zanim można było je ukończyć"

Nie mam pojęcia co z tym zrobić.
Proszę o poradę jak dla laika, bo się na tym nie znam. Ustawić modem pod Aero2 poszło łatwo bo dostałem prostą poradę. A teraz nie wiem jak to odkręcić.
10-02-2013 15:38
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
applex Offline
Użytkownik
***

Liczba postów: 113
Dołączył: Feb 2013
Reputacja: 1
Post: #4
RE: Huawei E3131 - jak powrócić do ustawień PLAY?
Ja bym proponował przez top_netinfo, skonfigurowć połączenie i spróbować się połączyć. Jak się nie powiedzie, to wejść w opcje -> komunikacja AT i PIN i kliknąć na dole "Przyczyna ostatniego błędnego połączenia".

Można jeszcze zaznaczyć ROAMING (zezwolić) bo Play korzysta z nadajników Plusa. To taka sugestia bo modem wydaje się prawidłowo ustawiony.

Ewentualnie pobierz sobie Mobile Partner tam wpisz APN i zobacz na uniwersalnym sofcie.

Jak masz inny komputer to możesz zainstalować modem i jeszcze tak sprawdzić może na Twoim komputerze coś z czymś się kłóci.

Komunikat spotykany na necie, ale brak uniwersalnej odpowiedzi o przyczynę takiego stanu.
10-02-2013 17:47
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
ptub Offline
Początkujący
**

Liczba postów: 3
Dołączył: Feb 2013
Reputacja: 0
Post: #5
RE: Huawei E3131 - jak powrócić do ustawień PLAY?
Przy próbie połączenia przez Topnet jest komunikat:

"Błąd dial-up nr 628 : the port was disconnected"

Kliknałem przyczyne ostatniego bełednego połączenia (komunikacja AT i PIN) i wyswietliło cyfre zero ("0.")

nie mam jak sprawdzic tego modemu. rece opadaja. pomocy.
11-02-2013 17:53
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Kochang Offline
Użytkownik
***

Liczba postów: 148
Dołączył: Dec 2012
Reputacja: 0
Post: #6
RE: Huawei E3131 - jak powrócić do ustawień PLAY?
628 czyli ten sam co wcześniej.
Zakładając, że masz poprawnie ustawione połączenie sprawdzić modem na innym komputerze.
Microsoft mówi, że w przypadku próby nawiązania połączenia za pomocą modemu może być konieczna zmiana ustawień modemu. Może faktycznie coś jest źle na tym modemie, ale pytanie co.

Może zrób test tego modemu - rozwiązywanie problemów z modemami .

Możesz rzucić okiem jeszcze na te informacje http://technet.microsoft.com/pl-pl/libra...s.10).aspx

A jak nie to wgrać w dziale modemy ktoś podrzucił link do dashboard do E3131 ewentualnie pobierz sobie ze strony Huawei, albo produkcji lesiolo z chomika, który robi dashboardy.

Wcześniej możesz zrobić backup tego co masz, wgrać inny dashboar i zobaczysz jak działa na innym. Może faktycznie coś na modemie jest nie tak ustawione jak trzeba.
11-02-2013 19:54
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
applex Offline
Użytkownik
***

Liczba postów: 113
Dołączył: Feb 2013
Reputacja: 1
Post: #7
RE: Huawei E3131 - jak powrócić do ustawień PLAY?
Warto sprawdzić na innym komputerze modem on moim zdaniem wydaje się być poprawnie ustawiony, ale jak coś możesz sobie sam zmieniać te stawienia w tni i testować czy coś to zadziała.
Jak nie to wgrać na nowo właśnie ten dashboard i będzie jak fabryka zrobiła.
11-02-2013 23:29
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Botek Offline
Przyjaciel
**

Liczba postów: 78
Dołączyłczy: Nov 2012
Reputacja: OK
Post: #
Reklama
Dzisiaj 07:15
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
zuzi Offline
Dużo pisze
****

Liczba postów: 286
Dołączył: Aug 2012
Reputacja: 8
Post: #8
RE: Huawei E3131 - jak powrócić do ustawień PLAY?
Masz E3131s-2?

Tutaj ktoś na forum podał link do dashboardu pod Aero2 (aby nie było rozłączania sam się łączył)
https://docs.google.com/file/d/0B6jsM_IS...lsWnc/edit

Tutaj jest inny Dashboard Orange Business Everywhere z E3131s-2
https://docs.google.com/file/d/0B-eorm-a...ZXV2s/edit
Orange (jak i T-mobile) mają takie same wersje, jak Play - tradycyjne.
Możesz wgrać formowy soft z firmowymi ustawieniami i zobaczysz czy problem nadal jest.

Ewentualnie pożyczyć od kogoś taki model zgrać soft nagrać na swój.

To taka alternatywa aby prostym krokiem wrócić do fabrycznych ustawień, ale mi się wydaje, że masz wszystko OK.

Jak dojdziesz do rozwiązania napisz co było problemem przyda się wiedzieć potomnym bo zapewne nie Ty ostatni z błędem 628.

p.s. a jak będziesz się męczył wezmę od koleżanki taki modem i sprawdzę ustawienia co i jak w nim jest (tylko przypomnij).

[Obrazek: 6687045000_1415204432.gif]
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 11-02-2013 23:49 przez zuzi.)
11-02-2013 23:47
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Podobne wątki
Wątek: Autor Odpowiedzi: Wyświetleń: Ostatni post
Żarówka Lenovo a8 + modem Huawei e180 grzybucha 1 568 01-11-2015 20:00
Ostatni post: WiFi
  Tablet Huawei MediaPad 10 Link, modem zewnętrzny Pentagram horNet 3g 6007 + aero2 agiczek 5 1,787 15-01-2015 14:50
Ostatni post: Matt82
  Problem z modemem Huawei E3131 sztumianin 18 23,860 01-08-2014 22:41
Ostatni post: Julek
  Jak skonfigurować tablet hp android z modemem huawei e182 dekoral 2 2,376 29-05-2014 12:11
Ostatni post: Cebu
  Huawei e3131 HiLink problem z konfiguracją piotrek1349 4 4,311 26-03-2014 10:17
Ostatni post: Matt82

Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości