-reklama-

Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 0 głosów - 0 średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
GoClever Tab T76 modem Huawei E3131?
radox211 Offline
Początkujący
**

Liczba postów: 18
Dołączył: Dec 2012
Reputacja: 0
Post: #1
GoClever Tab T76 modem Huawei E3131?
Posiadam tableta GoClever Tab T76 + Modem Huawei E3131 aero2

jak podepnę modem pod tableta , pojawia się komunikat "Usunięta karta SD"

Jak go skonfigurować dokładnie by działał prawidłowo z aero2 ?

GoClever Tab T76 + Huawei E-3131 = Aero2
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 07-01-2013 23:12 przez radox211.)
07-01-2013 18:49
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Botek Offline
Przyjaciel
**

Liczba postów: 78
Dołączyłczy: Nov 2012
Reputacja: OK
Post: #
Reklama
Dzisiaj 07:15
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
zebber Offline
Użytkownik
***

Liczba postów: 231
Dołączył: Aug 2012
Reputacja: 2
Post: #2
RE: GoClever Tab T76 modem Huawei E3131
Komunikatem z kartą to Ty się nie przejmuj.

Na forum ktoś miał inny GoClever, ale musiał dodać modem do obsługi, aby działał http://darmowyinternet.net/forum/thread-...tml#pid536

Z tego, co podaje producent nie ma E3131 na liście obsługiwanych modemów także najprawdopodobniej nie będzie od razu działał.
[Obrazek: goclever_tab_t76.jpg]

Jednak są na to patenty. Tu w dziale tablety masz 1 manualny sposób drugi poprzez wykorzystanie UMTS Manager, także jak coś popatrz na tutorial i odpalisz ten modem.

Inne przydatne linki, które mogą Ci się przydać:
Instrukcja GOCLEVER
Instrukcja sprawdzenia kompatybilności modemu
Instrukcja aktualizacji

http://goclever.com/pl/pl/goclever_tab_t76gps#support

Punkt APN dodajesz tak i w ten sposób też sprawdzasz czy modem jest wykrywany:
http://darmowyinternet.net/forum/thread-204.html

Jak modem nie jest wykrywany działaj tym sposobem jest zautomatyzowany powinieneś spokojnie dodać modem do obsługi, bo najprawdopodobniej nie będzie od razu wykryty przez tablet.
http://darmowyinternet.net/forum/thread-222.html

Na pewno idzie wszystko zrobić tak aby działało tak jak chcesz ;-)
Powodzenia.
07-01-2013 20:41
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
radox211 Offline
Początkujący
**

Liczba postów: 18
Dołączył: Dec 2012
Reputacja: 0
Post: #3
RE: GoClever Tab T76 modem Huawei E3131
nic mi nie idzie !

instaluje z tego poradnika http://darmowyinternet.net/forum/thread-222.html

Punktu APN nie widzi .

ale busybox nie mogę zainstalować !

GoClever Tab T76 + Huawei E-3131 = Aero2
07-01-2013 22:26
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
veyro Offline
Użytkownik
***

Liczba postów: 182
Dołączył: Apr 2012
Reputacja: 1
Post: #4
RE: GoClever Tab T76 modem Huawei E3131
A czy masz na tablecie ROOT? Tablet jest zrootowany?
Może dlatego nie możesz zainstalować.
APN jak dodajesz i się nie dodaje to znaczy, że modem nie jest widziany przez tablet. Musisz podjąć działania, które pozwolą, że tablet będzie widział modem prawidłowo wtedy nie będzie problemu z utworzeniem APNu.

Także napisz co sprawia, że nie możesz zainstalować tego programiku.

mai pen rai - nie ma problemu, po co przejmować się przyszłością
07-01-2013 22:55
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
radox211 Offline
Początkujący
**

Liczba postów: 18
Dołączył: Dec 2012
Reputacja: 0
Post: #5
RE: GoClever Tab T76 modem Huawei E3131
Nie mam roota!
Najlepiej po kolei od czego zaczac?
Dodam ze probowalem roota z chinskim programem i niewidzial tableta
Moj system to vista.

GoClever Tab T76 + Huawei E-3131 = Aero2
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 07-01-2013 23:17 przez radox211.)
07-01-2013 23:10
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
zebber Offline
Użytkownik
***

Liczba postów: 231
Dołączył: Aug 2012
Reputacja: 2
Post: #6
RE: GoClever Tab T76 modem Huawei E3131?
No więc tak:

1. rootowanie tabletu (wybierz sobie sposób, który Ci odpowiada)
http://darmowyinternet.net/forum/thread-287.html
http://darmowyinternet.net/forum/thread-183.html

2. działanie tym sposobem
http://darmowyinternet.net/forum/thread-222.html

Koniec. Internet w tablecie.

Przy rootowaniue może Ci coś nie wyjść, więc jak coś idziesz innym sposobem. Czasami się zdarza jak ktoś coś źle robi, że system padnie. Tak jak z Windowsem działa, przychodzi dziecko wykasuje połowę plików i zonk. Trzeba wgrać na nowo. Tak i tu. Wtedy ratujesz się opcją przywracania ustawień fabrycznych i masz tablet jak ze sklepu.
07-01-2013 23:20
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
radox211 Offline
Początkujący
**

Liczba postów: 18
Dołączył: Dec 2012
Reputacja: 0
Post: #7
RE: GoClever Tab T76 modem Huawei E3131?
Wszystko zrobione Oczko

działa jak powinno, choć nie raz mnie rozłącza, ale to przez zasięg Uśmiech

było zabawy siedziałem ze 4h ale zrobiłem wszystko z poradników które podałeś włącznie z rootem !

jakby ktoś miał GoClever Tab T76 to śmiało działa aero2 z Huawei E3131

jak coś służę pomocą w tym dziale.

GoClever Tab T76 + Huawei E-3131 = Aero2
08-01-2013 20:50
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Botek Offline
Przyjaciel
**

Liczba postów: 78
Dołączyłczy: Nov 2012
Reputacja: OK
Post: #
Reklama
Dzisiaj 07:15
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
wikler Offline
Początkujący
**

Liczba postów: 10
Dołączył: Dec 2012
Reputacja: 0
Post: #8
RE: GoClever Tab T76 modem Huawei E3131?
Witam. To mój pierwszy wpis na tym forum. Dostałem w prezencie tablet GoClever T76GPSTV i podjąłem próbę podłączenia modemu Huawei E3131, z kartą sim Playa z którego korzystam w laptopie. Modem bez problemu łączy się z internetem po podłączeniu do laptopa a z tabletem nie chce współpracować. Przeszukałem w necie kilka serwisów ale nie znalazłem odpowiedzi . Mój problem zaczyna się w momencie wyboru punktu dostępowego APN gdyż nic mi się obecnie nie pokazuje. Zrobiłem (moim zdaniem) wszystko co jest zalecane. Raz na moment pokazał mi się na liście Play. A obecnie mimo wielu prób nie ma komunikacji z modemem. Po podłączeniu modemu dioda 3 razy mignie podwójnie, następnie 1 raz a później miga regularnie słabszymi impulsami. Tablet jest zrotowany zainstalowane programy Root explorer, Superuser, UMTS Manager, Terminal Emulator i PPP widżet .
Przygotowałem też kilka informacji o sprzęcie i ustawieniach.
------------------------------------------------------------------------------------------------------
Polecenie:
AT^getportmode
Odpowiedź:
AT^getportmode^GETPORTMODE: TYPE: WCDMA: huawei,MDM:0,PCUI:1,DIAG:2,NDIS:3,CDROM:4,SD:5

Polecenie:
AT^setport?
Odpowiedź:
AT^setport?^SETPORT:A1,A2;1,2,3,16,A1,A2
-----------------------------
Polecenie:
AT^setport=?
Odpowiedź:
AT^setport=?^SETPORT:A1: CDROM
^SETPORT:A2: SD
^SETPORT:A: BLUE TOOTH
^SETPORT:B: FINGER PRINT
^SETPORTDuży uśmiech: MMS
^SETPORTSzczerbol: PC VOICE
^SETPORT:1: MODEM
^SETPORT:2: PCUI
^SETPORT:3: DIAG
^SETPORT:4: PCSC
^SETPORT:5: GPS
^SETPORT:6: GPS CONTROL
^SETPORT:16: NCM
-----------------------------
Wpis w pliku 3_dongle.cfg

[E3131]
dongle_name=E3131
production_name=E3131
vendor_name=huawei
network_type=GSM_MODE
pid_vid_origin=0x12d114fe
bcdDevice_origin=0x0
pid_vid_now=0x12d11506
bcdDevice_now=0x0
at_port=1
ppp_port=0
-----------------------------
zawartość pliku preinstall.sh

if [ ! -e /data/system.notfirstrun_wpa ]; then
$BUSYBOX touch /data/system.notfirstrun_wpa
$BUSYBOX rm /data/misc/wifi/wpa_supplicant.conf
# copy android modify tool files
# mkdir /mnt/nanda
# mount -t vfat /dev/block/nanda /mnt/nanda
# $BUSYBOX cp /mnt/nanda/vendor/initlogo.rle /
# $BUSYBOX cp /mnt/nanda/vendor/system/build.prop /system/
# $BUSYBOX cp /mnt/nanda/vendor/system/media/bootanimation.zip /system/media/
# $BUSYBOX cp /mnt/nanda/vendor/system/usr/keylayout/*.kl /system/usr/keylayout/
# sync
# umount /mnt/nanda
# rmdir /mnt/nanda

fi
echo "12d1 1506" > /sys/bus/usb-serial/drivers/option1/new_id
echo "preinstall ok"
--------------------------------------------------------------------------------------------
po włożeniu modemu do gniazda w katalogu /dev/usb tworzy się 6 plików:

scsi_generic1-1:1.4
scsi_generic1-1:1.5
tty1-1:1.0
tty1-1:1.1
tty1-1:1.2
tty1-1:1.3
katalog /dev/usb robi się pusty po wyjęciu modemu z gniazda usb

To wszystko co mogłem odczytać proszę o pomoc w znalezieniu przyczyny niepoprawnej współpracy modemu z tabletem.
14-01-2013 12:25
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
zebber Offline
Użytkownik
***

Liczba postów: 231
Dołączył: Aug 2012
Reputacja: 2
Post: #9
RE: GoClever Tab T76 modem Huawei E3131?
W pppwidget jest coś takiego jak dobrze kojarzę, że wybiera się port, także próbuj zmieniając porty.
Jak czytałeś w tym temacie jeden użytkownik miał taki tablet i coś tam, było na początku problemem, ale w końcu tablet i modem razem działają.
Zobacz czy w ustawieniach tabletu masz tak jak być powinno http://darmowyinternet.net/forum/thread-205.html

Sam punkt może się nie pokazywać jeśli obsługę modemu realizujesz poprzez UMTS Manager lub ten pppwidget. Gdyby modem był bezproblemowo widziany wtedy tych programików byś nie potrzebował. Tak więc pokombinuj z opcjami w tych programach bo może tam jest coś nie tak.

Modemu chyba nie ruszałeś ani plików na tablecie do zastosowania z tymi programami. Modem i pliki się modyfikowało, ale kiedy chciało się zrobić internet ręcznym sposobem.
14-01-2013 14:57
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
wikler Offline
Początkujący
**

Liczba postów: 10
Dołączył: Dec 2012
Reputacja: 0
Post: #10
RE: GoClever Tab T76 modem Huawei E3131?
Zanim zainstalowałem PPPwidget to dziesiątki razy wprowadzałem dane i przywracałem ustawienia domyślne w zakładce edytuj punkt dostępowy Za pierwszym razem przeczytałem że wystarczy wprowadzić Nazwę(dowolną i APN (internet) a reszta wczyta się sama ale przy próbie wyjścia dostałem komunikat że w pozycji MMC miusi być 3 cyfrowa liczba. Nie mając pojęcia jaka to ma być liczba wpisałem dowolną to samo było z MNC też wpisałem dowolną. Wtedy raz pokazał mi się Play. Zaraz jednzk doczytałem że te liczby(MMC MNC) to 260 i 06 więc wszedłem w edycję żeby to poprawić wpisałem te właściwe liczby i od tego czasu punkt dostępowy się nie wyświetla.
Obecnie wyłączyłem działanie UMTS Menagera i PPP widgeta żeby faktycznie coś nie mieszały.
Zanim to zrobiłem wpisałem ręcznie ustawiłem port tty1-1:1.0( pierwszy z wyświetlonych powyżej) ale czy o to chodziło?? nic nie pomogło.

Jeżeli chodzi o modem to zmieniałem kolejnoiść portów bo oryginalnie miał kolejność A1,A2.1,16.2.3,A1,A2
w tablecie też pliki były podmienione ale po dokładnym przeglądzie pliku 3_dongle.cfg stwierdziłem że wpisy dotyczące E3131 są identyczne więc obecnie przywróciłem plik oryginalny natomiast w pliku preinstall.sh została dopisana przedostatnia linijka echo "12d1 1506" > /sys/bus/usb-serial/drivers/option1/new_id

Jeżeli chodzi o kombinowanie to ja już 2 tygodnie kombinuję, przeszukałem forum android i darmowyinternet kombinuję na wszystkie sposoby tak ale gdy brakło mi pomysłów poprosiłem o pomoc.

Mam jeszcze jedno pytanie jak odmontować kartę SD żeby tablet jej nie widział przy starcie tylko sam modem. I tak daje komunikat że karta jest uszkodzona ale zabiera czas i moc obliczeniową zamiast łączyć modem to walczy z kartą SD.
Próbowałem komendą AT nie wpisywać na końcu A2 ale wyskoczył błąd. A tak nawiasem mówiąc dobrze by było wiedzieć co oznaczają skróty: 2:PCUI, 3:DIAG, 4:PCSC , 16:NC i czy musi być jakaś konkretna ilość pozycji przy wpisywaniu AT.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 14-01-2013 19:39 przez wikler.)
14-01-2013 16:15
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Podobne wątki
Wątek: Autor Odpowiedzi: Wyświetleń: Ostatni post
  Samsung Galaxy Tab E9.6 vs LENOVO Yoga Tab 3 10 lafontier 0 87 26-09-2016 17:15
Ostatni post: lafontier
  Internet w tablecie ICOO D70W z modemem Huawei E353 i Huawei 3131 android 842 494,837 26-07-2016 12:07
Ostatni post: Gilek
  Tablet nie widzi modemu Huawei CE0682 gorpaw 2 247 17-07-2016 22:39
Ostatni post: Brasil
  Acer Iconia Tab A511 brak polskiego menu sitola 10 1,415 11-02-2016 12:32
Ostatni post: WiFi
  Udany root, który nie działa, Goclever 76.2, JB 4.1.1 fakfejs 17 9,817 28-08-2015 22:35
Ostatni post: Cebu

Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości