-reklama-

Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 0 głosów - 0 średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Ferguson S3 + aero na E3131 s-2
xidex Offline
Początkujący
**

Liczba postów: 5
Dołączył: Nov 2012
Reputacja: 0
Post: #1
Ferguson S3 + aero na E3131 s-2
Witam wszystkich, chciał bym przedstawić mój problem odnośnie internetu aero i w/w sprzętu.

Posiadam już jakiś czas tablet ferguson s3, roota zrobiłem zaraz po kupnie, chodził bez zarzutu wiec postanowiłem dokupić kartę aero oraz modem z play huawei e3131 s-2.

Na początku zabrałem się za instalację w windowsie, nie była skomplikowana gdyż pod aero wystarczyło ustawić tylko punkt APN na darmowy i wszystko chodziło pięknie. Problemy zaczęły się na tablecie, opisze co w nim zrobiłem:

-Dodanie sterowników do huawei E3131, (z któregoś poradnika dostępnego na forum) linijka do autostaru i dwa pliki do podmiany.
-Próba dodania samemu punktów dostępu APN, nie dało się w ogóle zapisać, a wczoraj dowiedziałem się, że dodają się same po prawidłowym połączeniu tabletu z modemem.
-Konfiguracje z programami busyboxfree oraz utms managaer. Instalacje programów przebiegły pomyślnie, roota już miałem wcześniej więc tylko ściąganie i instalacja. Po wejściu w busyboxa wyświetlił se napis "Smart install has finished..." Niestety po wejściu w UMTS tablet dostaje zwiechy i się resetuję, czytałem iż kilu użytkowników też miało podobny problem wiec nic z tym dalej nie robiłem.
-Kolejny krok to wykorzystanie PPP Widget. Instalacja pomyślna, dostęp do roota dodany, podłączenie modemu do tabletu, po kliknieciu na ikone "PPP" wyswietla najpierw "12d1:14fe (HUAWEI)" nastepnie "12d1:1506 (HUAWEI" więc klikam i odpowiedź "Sterownik nie znaleziony"
-Dodatkowo instalowałem StickMount, busy box innej wersji, niestety nic nie pomogło
-Zmiana portów w modemie nie pomaga.
-Próba zmiany ustawień tylko na modem kończy się odp:
Kod:
Polecenie:
AT^U2DIAG=0
Odpowiedź:

ERROR


Wczoraj udało mi się, dodam, że sam nie wiem jak Uśmiech uruchomić modem w tablecie. Po podłączeniu do tabletu, PPP widzet wyświetlił "szukanie portów" i połączył się z modemem. W systemowych ustawieniach APN wyświetliły się same, bez żadnej konfiguracji (do karty a play) Play internet i Play mms. Internet szybko zaskoczył, trzymał zasięg 3g, ogólnie super. Odłączyłem modem od tabletu, zmiana karty na aero i niestety "Sterownik nie znaleziony" kilkanaście restartów tabletu, kombinacji z programami i znów jakimś cudem zaskoczyło, aero również w systemowym APN wyświetla się samo. Połączyłem się z siecią, przeczekałem godzinę, samoczynnie się ponowiło połączenie z aero. Postanowiłem zrestartować tablet i znów nie chce wykryć modemu.
Po wielu próbach postanowiłem tutaj napisać bo już nie mam siły, raz na jakiś czas wykryje modem, ale sam nie wiem jak to się dzieje. Prawdopodobną przyczyną jest brak wykrywania przez tablet modemu, tylko dlaczego raz widzi, a po restarcie, czy zmianie karty nagle przestaje go rozpoznawać.

Jeśli podobny temat już istnieje to przepraszam, sam przeszukałem już różne fora i na podobny przypadek nie trafiłem dlatego postanowiłem tutaj opisać swój problem. Pozdrawiam i liczę na waszą pomoc ! Uśmiech
16-06-2013 13:38
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Botek Offline
Przyjaciel
**

Liczba postów: 78
Dołączyłczy: Nov 2012
Reputacja: OK
Post: #
Reklama
Dzisiaj 07:15
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
zuzi Offline
Dużo pisze
****

Liczba postów: 286
Dołączył: Aug 2012
Reputacja: 8
Post: #2
RE: Ferguson S3 + aero na E3131 s-2
Ten model tabletu i modem E3131 wersja Play był już poruszany na forum. Ręczne dodawanie jest skomplikowane mały błąd i cały proces legnie w gruzach, dlatego łatwiej jest spróbować tym sposobem: Internet na tablecie z modemem 3G - konfiguracja za pomocą managerów. Temat jest podpięty w dziale Tablety i Smartfony. Tym sposobem już inni konfigurowali Fergusona S3, (ale nie wiem w sumie, jakie byłe tego efekty).

Próba dodania samemu APN udaje się, ale z kartami Aero2 należy ten proces wykonywać ręcznie (są pojedyncze modele tabletów, które wczytują automatycznie dane z karty, ale tak zazwyczaj jest tylko z kartami innych operatorów ogólnie Aero2 należy dodawać samemu). Więc musisz APN dodać sam, ale jak się nie chce dodać znaczy, że modem nie jest prawidłowo wykrywany. Dlatego polecam Ci spróbować tym sposobem, który właśnie podałem. Tam jednak nie dodajesz APN w ustawieniach, ale w specjalnym programie do konfiguracji zestawienia połączenia z netem go konfigurujesz.

Normalnie APN to się dodaje/sprawdza tak, ale tylko wtedy, kiedy modem jest prawidłowo wykrywany:
http://darmowyinternet.net/forum/temat-p...blecie_204

Zanim doczytałem napisałem powyższe informacje, a Ty już z busyboxem próbowałeś O matko

Doszedłem też do tego, że jednak ten internet zaskoczył, ale czemu jest tak, że tablet raz widzi modem, a raz nie. Na pewno na liście obsługiwanych go nie ma. Lista modemów obsługiwanych przez tablet Ferguson S3 to jest taka:
[Obrazek: ferguson__s3_lista_modemow.jpg]

Może sprawdź czy masz zainstalowany najnowszy soft ROM. Może aktualizacja jak jest coś pomoże. Bo trudno tak jednoznacznie pisać, od czego coś takiego się dzieje. Ewentualnie zgłoś się do serwisu i zapytaj czy nie wydaliby poprawki z obsługą tego modemu E3131 to bardzo popularny modem z racji, że tani i dobry, więc wiele osób go ma, ale większość ma problem z tym, że producenci nie dodali go do swoich urządzeń i użytkownicy muszą kombinować z jego dodaniem do obsługi. Nie wszystkim się to jednak udaje.

[Obrazek: 6687045000_1415204432.gif]
16-06-2013 20:19
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Kajzerka Offline
Użytkownik
***

Liczba postów: 61
Dołączył: Apr 2013
Reputacja: 1
Post: #3
RE: Ferguson S3 + aero na E3131 s-2
Jak zainstalować zewnętrzny modem 3G w tablecie? Jeśli to zwykła metoda z dodaniem APN czy wczytywaniem go automatycznie jak to jest w przypadku komercyjnych operatorów (konfiguracja punktu odbywa się automatycznie) należy sprawdzić czy modem jest obsługiwany prawidłowo.

Instalacja modemu 3G na przykładzie tabletu Ferguson S3 oraz modemu Huawei E169 z internetem Aero2.




W razie problemów nalezy zwrócić uwagę na pola MCC i MNC. Jeśli posiadamy modem, który nie jest na liście modemów obsługiwanych, ale modem po podłączeniu z kartą SIM wypełnia pola liczbami - pozycje MCC i MNC posiadają wartości liczbowe oznacza to że tablet widzi modem, który został zainicjowany i urządzenie uzyskało informacje o sieci komórkowej. Wartość MCC dla Polski wynosi 260. Wartość MNC jest charakterystyczna dla danego operatora (m.in. 01 – Plus, 02 – TMobile, 03 – Orange, 06 – Play, 17 – Aero2).

To standardowy sposób, ale jeśli modem nie jest na liście obsługiwanych urządzeń, został poprawnie skonfigurowany i mimo to nie działa to zbierz następujące informacje:
*Dokładny model modemu. Nazwa modelu i wersji znajduje się pod pokrywką.
[Obrazek: 3g_modem_exact_model.jpg]
*Karta jakiego operatora jest używana.
*Czy modem był konfigurowany standardowym narzędziem Androida czy za pomocą dodatkowej aplikacji. Jeśli za pomocą dodatkowej aplikacji to jakiej.


W oparciu o te informacje możesz zgłosić się z problemem do producenta/serwisu i może oni Ci pomogą rozwiązać problem dodatkowo właśnie opracuję sterowniki z aktualizacją do modemu E3131, który jest popularny u nas w kraju i wiele osób go ma.
16-06-2013 20:42
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
alicja Offline
Użytkownik
***

Liczba postów: 101
Dołączył: Oct 2012
Reputacja: 2
Post: #4
RE: Ferguson S3 + aero na E3131 s-2
Może tym sposobem spróbuj podziałać http://darmowyinternet.net/forum/temat-k...blecie_423
16-06-2013 21:45
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
xidex Offline
Początkujący
**

Liczba postów: 5
Dołączył: Nov 2012
Reputacja: 0
Post: #5
RE: Ferguson S3 + aero na E3131 s-2
Witam, dzisiaj postaram się napisać do fergusona co oni o tym sądzą. ROM posiadam najnowszy ze strony producenta. Alicjo, jak wyżej pisałem niestety próba zmiany ustawień tylko na modem kończy się odp:

Polecenie:
AT^U2DIAG=0
Odpowiedź:

ERROR
17-06-2013 11:29
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
phiphi Offline
Użytkownik
***

Liczba postów: 178
Dołączył: Aug 2012
Reputacja: 3
Post: #6
RE: Ferguson S3 + aero na E3131 s-2
Najlepiej będzie właśnie napisać do producenta i zaproponować im aby dodali właśnie ten E3131 do obsługi, albo niech sami powiedzą jak to zrobić to ludzie sobie będą dodawać ten modem. Bo wykorzystałeś już wszystkie znane sposoby więc trudno jednoznacznie wskazać co jest nie tak z twoją konfiguracją, że ten internet raz jest raz go nie ma na tablecie.
Jak coś będziesz wiedział zapodaj info przyda się innym osobom.
17-06-2013 18:33
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
xidex Offline
Początkujący
**

Liczba postów: 5
Dołączył: Nov 2012
Reputacja: 0
Post: #7
RE: Ferguson S3 + aero na E3131 s-2
Wiadomość do fergusona napisałem czekam na odpowiedz, narazie z automatu odesłali mi taką :

Dziekujemy za wiadomosc. Pomimo, ze firma Ferguson nie moze odpowiedziec na kazdego e-mail'a, korzystamy z przeslanych informacji w celu poprawy naszych produktow. Zapraszamy do dzialu PYTANIA na naszej stronie, w ktorym znajda Panstwo odpowiedzi na najczesciej zglaszane problemy.

Uśmiech
17-06-2013 22:56
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Botek Offline
Przyjaciel
**

Liczba postów: 78
Dołączyłczy: Nov 2012
Reputacja: OK
Post: #
Reklama
Dzisiaj 07:15
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
thaiman Offline
Użytkownik
***

Liczba postów: 148
Dołączył: May 2012
Reputacja: 3
Post: #8
RE: Ferguson S3 + aero na E3131 s-2
Musisz poczekać może ktoś coś odpowie z firmy na temat tego problemu. Ewentualnie szukać takiego modemu, który bankowo współpracuje z tym tabletem i z takiego korzystać, a E3131 odsprzedać. Wszystkie możliwe kombinacje tego problemu zostały przetestowane, także trudno powiedzieć, co to jest, że raz zaskakuje, a drugim razem nie chce tablet nic wykryć.
18-06-2013 20:34
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
xidex Offline
Początkujący
**

Liczba postów: 5
Dołączył: Nov 2012
Reputacja: 0
Post: #9
RE: Ferguson S3 + aero na E3131 s-2
Witam, niestety ferguson mi nic nie odpowiedzial wiec postanowilem kupic inny modem i trafilem na Huawei E173u-2, ktory spisuje sie bardzo dobrze, szybko sie laczy i nie ma problemu z wykryciem. Mam natomiast inne pytanie, nie wiem jak ustawic zeby po wygaszeniu ekranu modem byl caly czas aktywny. W PPP widget jest taka opcja lecz niestety u mnie cos nie chce dzialac. Pozdrawiam ! Uśmiech
31-07-2013 10:29
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Luiza Offline
Początkujący
**

Liczba postów: 26
Dołączył: Jul 2013
Reputacja: 0
Post: #10
RE: Ferguson S3 + aero na E3131 s-2
Tak to jest jak firma dba o reputację i swoją markę zatrudniliby dodatkową osobę do odpisywania ludziom na takie problemy, aby przynajmniej robić wrażenie, że o swoich klientów dbają.

Co do problemu z wygaszaniem również modemu to wydaje mi się, że takiej opcji jednak nie znajdziesz. Wygaszanie ekranu i przechodzenie w stan uśpienia po to jest zrobione, aby oszczędzać baterię, kiedy z urządzenia się nie korzysta, a jak nie korzystasz z ekranu to i modem nie jest wtedy potrzebny. Modemy zabierają dużą część energii, więc takie rozwiązanie, o jakim piszesz byłoby trochę bez sensu.
Nie mówię, że czegoś takiego nie ma, ale u siebie w opcjach na tablecie wygaszania modemu nie widziałam, także chyba czegoś takiego nie będzie. Możesz ustawić dłuższy czas, kiedy tablet ma przejść w stan spoczynku/uśpienia i może to pozwoli Ci, że tablet za szybko nie będzie wyłączał ekranu, a tym samym np. modemu 3G.

Co do ppp widget hmm może jak łączysz się bezpośrednio przez soft z tabletu program ten nie obsługuje modemu i nie steruje nim, ale jak jest taka opcja to może inne programiki będą coś takiego miały.
31-07-2013 13:02
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Podobne wątki
Wątek: Autor Odpowiedzi: Wyświetleń: Ostatni post
  Problem z modemem Huawei E3131 sztumianin 18 23,821 01-08-2014 22:41
Ostatni post: Julek
  Problem z Aero 2 na MyPhone Cube Myxomathosis 6 8,351 17-07-2014 17:39
Ostatni post: Myxomathosis
  Aero 2 w Vertis Aim pasiaki1 2 1,372 02-07-2014 21:57
Ostatni post: Cebu
  Huawei e3131 HiLink problem z konfiguracją piotrek1349 4 4,299 26-03-2014 10:17
Ostatni post: Matt82
  Konfiguracja modemu HUAWEI E3131 robesz 35 106,596 30-11-2013 15:27
Ostatni post: Janus

Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości