Witam wszystkich, chciał bym przedstawić mój problem odnośnie internetu aero i w/w sprzętu.
Posiadam już jakiś czas tablet ferguson s3, roota zrobiłem zaraz po kupnie, chodził bez zarzutu wiec postanowiłem dokupić kartę aero oraz modem z play huawei e3131 s-2.
Na początku zabrałem się za instalację w windowsie, nie była skomplikowana gdyż pod aero wystarczyło ustawić tylko punkt APN na darmowy i wszystko chodziło pięknie. Problemy zaczęły się na tablecie, opisze co w nim zrobiłem:
-Dodanie sterowników do huawei E3131, (z któregoś poradnika dostępnego na forum) linijka do autostaru i dwa pliki do podmiany.
-Próba dodania samemu punktów dostępu APN, nie dało się w ogóle zapisać, a wczoraj dowiedziałem się, że dodają się same po prawidłowym połączeniu tabletu z modemem.
-Konfiguracje z programami busyboxfree oraz utms managaer. Instalacje programów przebiegły pomyślnie, roota już miałem wcześniej więc tylko ściąganie i instalacja. Po wejściu w busyboxa wyświetlił se napis "Smart install has finished..." Niestety po wejściu w UMTS tablet dostaje zwiechy i się resetuję, czytałem iż kilu użytkowników też miało podobny problem wiec nic z tym dalej nie robiłem.
-Kolejny krok to wykorzystanie PPP Widget. Instalacja pomyślna, dostęp do roota dodany, podłączenie modemu do tabletu, po kliknieciu na ikone "PPP" wyswietla najpierw "12d1:14fe (HUAWEI)" nastepnie "12d1:1506 (HUAWEI" więc klikam i odpowiedź "Sterownik nie znaleziony"
-Dodatkowo instalowałem StickMount, busy box innej wersji, niestety nic nie pomogło
-Zmiana portów w modemie nie pomaga.
-Próba zmiany ustawień tylko na modem kończy się odp:
Kod:
Polecenie:
AT^U2DIAG=0
Odpowiedź:
ERROR
Wczoraj udało mi się, dodam, że sam nie wiem jak

uruchomić modem w tablecie. Po podłączeniu do tabletu, PPP widzet wyświetlił "szukanie portów" i połączył się z modemem. W systemowych ustawieniach APN wyświetliły się same, bez żadnej konfiguracji (do karty a play) Play internet i Play mms. Internet szybko zaskoczył, trzymał zasięg 3g, ogólnie super. Odłączyłem modem od tabletu, zmiana karty na aero i niestety "Sterownik nie znaleziony" kilkanaście restartów tabletu, kombinacji z programami i znów jakimś cudem zaskoczyło, aero również w systemowym APN wyświetla się samo. Połączyłem się z siecią, przeczekałem godzinę, samoczynnie się ponowiło połączenie z aero. Postanowiłem zrestartować tablet i znów nie chce wykryć modemu.
Po wielu próbach postanowiłem tutaj napisać bo już nie mam siły, raz na jakiś czas wykryje modem, ale sam nie wiem jak to się dzieje. Prawdopodobną przyczyną jest brak wykrywania przez tablet modemu, tylko dlaczego raz widzi, a po restarcie, czy zmianie karty nagle przestaje go rozpoznawać.
Jeśli podobny temat już istnieje to przepraszam, sam przeszukałem już różne fora i na podobny przypadek nie trafiłem dlatego postanowiłem tutaj opisać swój problem. Pozdrawiam i liczę na waszą pomoc !