-reklama-

Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 0 głosów - 0 średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Edimax BR 6204 WLg
Jogin Offline
Użytkownik
***

Liczba postów: 150
Dołączył: Dec 2013
Reputacja: 0
Post: #1
Edimax BR 6204 WLg
Witam zmieniłem laptopa na nowy[Acer] i od jakiegoś czasu mam problem z siecią bezprzewodową.Podczas pracy gdy używam sieci bezprzewodowej często zdarza się że sieć nie jest dostępna[łączność ograniczona i wykrzyknik w pasku stanu wi-fi]
Pomaga dopiero włączenie i wyłączenie wi-fi w pasku zadań-ale na chwilę.
Internet mam z telewizji kablowej-przesył do modemu Scientific Atlanta-dalej do routera Edimax Br 6204 WLg.
Na połączeniu przewodowym z routerem to samo z różnym natężeniem.
Na połączeniu przewodowym z modemem Scientific Atlanta -spokój mam.
Problem występuje zarówno na win7 jak i 8.Czy istnieje jakaś możliwość sprawdzenia gdzie leży wina,jakimś programem do sieci wi-fi aby sprawdzić czy to wina wi-fi-w laptopie czy routera?
Muszę dojść do tego bo laptop na gwarancji jeszcze.Jeśli to wina wi-fi w laptopie to reklamacja bo sterowniki ma najnowsze.Jeśli wina routera to kosz.
Bardzo proszę o radę co zrobić.

[Obrazek: 7520737262.png]
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 04-05-2014 13:14 przez Jogin.)
04-05-2014 13:05
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Botek Offline
Przyjaciel
**

Liczba postów: 78
Dołączyłczy: Nov 2012
Reputacja: OK
Post: #
Reklama
Dzisiaj 07:15
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
AbuDabi Offline
Użytkownik
***

Liczba postów: 78
Dołączył: Jun 2013
Reputacja: 3
Post: #2
Laptop gubi sieć bezprzewodową wi-fi
Jeśli wyłączasz i włączasz sieć w komputerze (na karcie Wi-Fi) to wygląda to tak, że coś na komputerze jest nie tak. Wina może być też po stronie routera, bo jak łączysz się bezpośrednio z modemem to już nie ma objawów problemu. Komputer może jednak gubi sieć, albo karta za słaba router także słaby.
Aplikacji do badania sieci Wi-Fi jest masa np. inSSIDer Office, także możesz różnymi narzędziami pomóc sobie w analizach.
Najlepszą metodą badania problemu jest metoda prób i błędów. Masz inne urządzenia korzystające z sieci Wi-Fi zobacz jak one sobie radzą czy na tych urządzeniach też występuje podobny problem, bo jeśli tak to coś jest z tym routerem. Jeśli inne urządzenia nie wykazują problemów ukierunkowywałbym się bardziej na problem z komputerem, więc można go też u kogoś na innym sprzęcie przetestować jak działa.
Generalnie musisz znaleźć, po której stronie tkwi problem po stronie komputera czy po stronie routera. Niby już jakiś test z modemem zrobiłeś no, ale nie wiem czy modem wpinałeś do komputera przez port Ethernet RJ-45 do karty sieciowej czy przez port USB w komputerze, bo to już jednak ma w pewnym sensie znaczenie.
04-05-2014 14:43
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Jogin Offline
Użytkownik
***

Liczba postów: 150
Dołączył: Dec 2013
Reputacja: 0
Post: #3
RE: Edimax BR 6204 WLg
Modem wpinałem przez RJ-45.Dodatkowo zauważyłem, że w ustawieniach routera było WPA2-MIX
a na laptopie WPA2 więc ustawiłem na routerze WPA2 TKIP/AES.Na kompie dałem też AES i 802/11 Autenthication.[może to coś to pomoże kij wie]Ten router jest już troche przestarzały modelowo ale nie miałem z nim żadnych problemów.
Odnośnie sprawdzania połączenia routera z innymi urządzeniami to nie posiadam takich[najlepszy byłby tablet] Jak na razie metoda prób i błędów i będę obserwował wyniki.Konfiguracja tego mojego modelu routera też nie jest prosta i trzeba się znać.Lecz postąpiłem jak było gdzieś w necie.Co do programu to owszem zainstaluje go żeby zmonitorował sieć.Dzięki za odpowiedź
[Obrazek: 20141725937.png]
Test na wi-fi
W sumie nie znam się na tym programie ale zrobiłem wycinek[załączony pod spodem],do routera mam gdzieś metr pięćdziesiąt.
W sumie widzę że sąsiad nadaje na tym samym jedenastym kanale a ja z kuchni do mojego pokoju[kilka metrów] mam nawet słabszy sygnał do swojego routera niż do niego. Ogólnie na co dzień siedzę półtora metra od routera,router stoi w widocznym niezamaskowanym miejscu.


Załączone pliki Miniatury
           

[Obrazek: 7520737262.png]
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 04-05-2014 16:48 przez Jogin.)
04-05-2014 15:34
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Cebu Offline
Użytkownik
***

Liczba postów: 90
Dołączył: Sep 2013
Reputacja: 1
Post: #4
Edimax BR 6204
Strona netmeter nic tutaj ci nie pomoże to bada sieć internetową nie lan. W komputerze zazwyczaj masz standardowe ustawienia nic nie trzeba tam zmieniać jak ustawisz dostęp do routera chroniony hasłem (tzn. do sieci) to tam ustawiasz metodę uwierzytelniania i komputer wykrywa, jaka jest to metoda, więc prosi o podanie tylko hasła. Musisz wziąć inny sprzęt na pewno ktoś ma ze znajomych rodziny laptopa i patrzeć i na jeden komputer i na drugi. Jak router będzie sprawiał problemy to obydwa komputery będą gubić sieć bezprzewodową. Jak tylko jeden to znaczy, że należy szukać problemu w komputerze. Może też być tak, że po prostu sygnał zanika i dlatego na kablu działa. Przynieś router gdzieś blisko komputera i zobacz czy to coś zmienia.

p.s. w ustawieniach routera też możesz kombinować bo może tam uda ci się coś włączyć/wyłączyć i problem zniknie. Jak masz instrukcję, ale pewnie wszystkie opcje są mocno po angielsku więc z instrukcją byłoby najłatwiej. Jak się zgubisz to router do resetu i wszystko wróci do ustawień fabrycznych.

Inny programy do badania sieci wi-fi to np.: WirelessNetView.
04-05-2014 16:40
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
AbuDabi Offline
Użytkownik
***

Liczba postów: 78
Dołączył: Jun 2013
Reputacja: 3
Post: #5
Zmiana kanału łączenia i nadawania Wi-Fi w routerze
Na fotkach widać, że dwa urządzenia wykorzystują jeden kanał, wtedy się to wszystko gryzie, rozłącza, dobrze jest więc przestawić o 3 kanały do przodu lub do tyłu. Możesz poprosić sąsiada aby wyłączyć na jakiś czas swój sprzęt i zobaczyłbyś czy problem ustąpi (na razie bez zmiany kanału) albo zmienić kanał nadawania i też zobaczysz czy coś się zmieni.
Bo już bardziej obstawiam, że to będzie problem jednak z routerem.

Kanały nadawania Wi-Fi zmienia się często w przypadku gdy np. mieszkasz w bloku i sąsiada router też nadaje na tym samym kanale co Twój router więc aby się to nie gryzło ze sobą zmienia się kanały nadawania. Dodam też, że router może w danej chwili pracować tylko na jednym kanale. Nie da się ustawić różnych kanałów dla różnych urządzeń.

Możesz też jeszcze dla pewności uruchomić tryb awaryjny z dostępem do internetu i zobaczysz jak wtedy komputer działa z siecią.
Już coś więcej wiesz, także musisz jeszcze popróbować tego co tutaj napisałem.
04-05-2014 16:59
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
mangareva Offline
Początkujący
**

Liczba postów: 14
Dołączył: Apr 2014
Reputacja: 0
Post: #6
RE: Edimax BR 6204 WLg
Sam program proponuje zmianę kanału zmień więc ten kanał, albo wyłącz korki sąsiadowi bo wygląda na to, że wszystko to nakłada się na siebie i dlatego jest ten problem z rozłączaniem sieci wi-fi.
Jak zmienisz kanał na routerze to zobaczysz czy to coś pomoże.
04-05-2014 17:06
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Jogin Offline
Użytkownik
***

Liczba postów: 150
Dołączył: Dec 2013
Reputacja: 0
Post: #7
RE: Edimax BR 6204 WLg
Nie wiem który to sąsiad dał sobie nazwę cracovia ale normalnie nie znoszę piłki nożnej i tego że ktoś wklepuje nazwę ulubionego klubu jako nazwę sieci.Gdybym posiadał zdolności hakerskie to bym mu zmienił nazwę na Pogoń Szczecin i numer channel bym mu zmienił na "twój ostatni"

[Obrazek: 7520737262.png]
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 04-05-2014 18:53 przez Jogin.)
04-05-2014 17:10
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Botek Offline
Przyjaciel
**

Liczba postów: 78
Dołączyłczy: Nov 2012
Reputacja: OK
Post: #
Reklama
Dzisiaj 07:15
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
WiFi Offline
Użytkownik
***

Liczba postów: 227
Dołączył: Oct 2012
Reputacja: 4
Post: #8
RE: Edimax BR 6204 WLg
Są narzędzia sieciowe, którymi można podglądać ruch więc można też coś odczytać i zidentyfikować kto nosi taką nazwę itd. Jednak jeśli nie masz dostępu do sieci lokalnej sąsiada ruch z jego sieci ciężko jest przejąć i filtrować, ale są też inne narzędzia, które mogą coś pomóc w takich rzeczach. Generalnie do analizowania sieci i ruchu popularny jest Wireshark wielu administratorów sieci komputerowych wykorzystuje go do analizowania swoich sieci lokalnych. Przydatny np. kiedy musimy znaleźć gdzie tkwi problem w ruchu w sieci itp.
Generalnie nie ma co się bawić w zorro szkoda na to czasu chyba, że jako zabawa, aby lekko podenerwować sąsiada, no ale lepiej z nimi żyć w zgodzie Szczęśliwy
Przynajmniej wiesz, że sąsiad też nadaje na tym samym kanale, tylko chyba on ma lepszy sygnał i jemu nie zakłóca skoro ty masz lepszy sygnał do niego niż do siebie samego.

Mądrym być to wielka sztuka, ale dobrym jeszcze większa...
04-05-2014 17:58
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Jogin Offline
Użytkownik
***

Liczba postów: 150
Dołączył: Dec 2013
Reputacja: 0
Post: #9
RE: Edimax BR 6204 WLg
Dziękuję Panowie za informacje wielce pożyteczne. Zmieniłem kanał na 6 i poobserwuję.W tych pasmach też ktoś nadaje ale sygnał mają słaby Dodam, że szukałem na innych forach ale bez skutku i widzę że na Was można zawsze liczyć. Będę jeszcze monitorować tę sytuację tym bardziej że niedługo przechodzę na win8.Z powodu całej sytuacji z rozłączaniem sieci byłem zmuszony zainstalować na 30 dni windows 7 ale niestety będę musiał wrócić niedługo do ósemki.Po zainstalowaniu siódemki dowiedziałem się że nie mam prawa do downgrad'u. Chciałem właśnie downgrade zrobić z powodu rozłączania sieci na 8 i 8.1
Ale przynajmniej na siódemce stwierdziłem także występowanie sytuacji.
Generalnie nie będę się bawić w szukanie który to sąsiad -szkoda czasu.
Myślę że wina leżała zarówno w złej konfiguracji routera/laptopa[wpa2mixed/wpa2]jak i również w problemie z nakładaniem się nadawania routerów na tym samym kanale. Obym się nie mylił bo nie chcę znowu oglądać białych stron w przeglądarce.

[Obrazek: 7520737262.png]
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 04-05-2014 19:01 przez Jogin.)
04-05-2014 18:41
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Jogin Offline
Użytkownik
***

Liczba postów: 150
Dołączył: Dec 2013
Reputacja: 0
Post: #10
RE: Edimax BR 6204 WLg
Niestety ale problem powrócił. Rozłącza samoistnie sieć bezprzewodową z niewiadomych przyczyn po czym ją włącza.Wydaje mi się że to wina przejścia ze stanu uśpienia i po kilku minutach pracy stroi focha.A w trybie uruchomienie ze stanu hibernacji zdarzyło mi się to raz.Na razie usunąłem wszelkie akcje dla trybu uśpienia typu akcja dla zamknięcia pokrywy czy akcja naciśnięcia przycisku uśpienia.

[Obrazek: 7520737262.png]
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 06-05-2014 11:40 przez Jogin.)
06-05-2014 11:28
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 2 gości