-reklama-

Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 0 głosów - 0 średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
E3131s-2 konfiguracja przez www
Luc3k Offline
Początkujący
**

Liczba postów: 5
Dołączył: Aug 2013
Reputacja: 0
Post: #1
E3131s-2 konfiguracja przez www
Witam na forum.
Kilka dni temu zakupiłem modem Huawei E3131s-2. Bardzo zależy mi na tym, aby modem działał bez dodatkowych programów typu: mobile partner itp. Czytałem, że ten model da się konfigurować poprzez www. Dokładnie w taki sposób: http://www.youtube.com/watch?v=fE4AeqtuSDQ
Niestety modem, który zakupiłem zdaje się być brandowany przez Vectrę, ponieważ po podłączeniu do komputera nie otwiera się przeglądarka z konfiguracją modemu, lecz windowsowe autoodtwarzanie z możliwością zainstalowania programu do Vectry do obsługi modemu. Czy da się z tej sytuacji wybrnąć, aby w jakiś sposób przywrócić możliwość konfigurowania modemu poprzez www? Będę wdzięczny za wszystkie wskazówki.
18-08-2013 21:02
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Botek Offline
Przyjaciel
**

Liczba postów: 78
Dołączyłczy: Nov 2012
Reputacja: OK
Post: #
Reklama
Dzisiaj 07:15
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Janus Offline
Użytkownik
***

Liczba postów: 61
Dołączył: Jul 2013
Reputacja: 2
Post: #2
RE: E3131s-2 konfiguracja przez www
Ten modem jaki podałeś na filmiku to nie jest zwykły modem to HiLink dlatego konfiguruje się go przez przeglądarkę. Jest to wersja, która widziana jest jako karta sieciowa coś jak router do którego masz dostęp tylko przez przeglądarkę www.
Takie modemy zawierają My Mobile Broadband.

[Obrazek: hilink_aero2.jpg]

Te modemy można kupić na Allegro, a Play chyba takich nie sprzedaje. A inni operatorzy to nie wiem. Także zwykłego modemu w coś takiego nie zmienisz.
Jak nie chcesz używać programów dostarczonych z modemem to albo je powyłączaj w systemie aby się nie ładowały, a tylko ustaw APN w samym Windowsie i przez system się łącz (to generalnie lepsze rozwiązanie bo ten cały Mobile Partner to nic rewelacyjnego, ale aplikacja z Plusa to dopiero ciężar na systemie).
Jak nie chcesz nic instalować (sterowniki tylko muszą być zainstalowane w systemie) to skorzystaj z tego poradnika: http://darmowyinternet.net/forum/temat-i...wnikach_73
No i tyle problem będziesz miał rozwiązany.

Na modemie zwykłym jaki masz czegoś takiego jak chcesz robić poprzez www nie zrobisz bo to nie to urządzenie. Tylko zakup wersji HiLink umożliwia taką konfigurację modemu przez stronę www.
18-08-2013 23:32
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
phiphi Offline
Użytkownik
***

Liczba postów: 178
Dołączył: Aug 2012
Reputacja: 3
Post: #3
RE: E3131s-2 konfiguracja przez www
Tak taki modem konfigurowalny przez www to wersja hilink czyli całkiem co innego i nie jest wcale lepszy bo więcej sprawia problemów np. przy próbie podłączenia go do tabletu.
Chcesz sobie normalnie konfigurować modem i punkt dostępu do internetu bez potrzeby wszystkich tych managerów z modemu to zainstaluj tylko sterowniki, dodaj punkt w Windowsie i będziesz miał to samo.
[Obrazek: hyeo3.jpg]
19-08-2013 08:12
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Luc3k Offline
Początkujący
**

Liczba postów: 5
Dołączył: Aug 2013
Reputacja: 0
Post: #4
RE: E3131s-2 konfiguracja przez www
Teraz rozumiem. A gdybym chciał ten modem, który mam obecnie wsadzić do routera to nie będzie problemu? Skąd taki router będzie miał do niego sterowniki? Czy w takim zestawieniu nie lepszy będzie Hilink?
19-08-2013 11:57
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
krabmar Offline
Użytkownik
***

Liczba postów: 71
Dołączył: Jul 2012
Reputacja: 3
Post: #5
RE: E3131s-2 konfiguracja przez www
Czy hilink zadziała w routerze to nie wiem jak to z tymi wersjami jest, ale każdy router bez problemu obsłuży dany modem pod warunkiem, że producent dodał w routerze identyfikatory obsługujące dany model modemu.
Przykładowo bezprzewodowy router 3G/4G standard N 300Mb/s TL-MR3420 i lista kompatybilnych modemów USB 3G/3,75G dla TL-MR3420

[Obrazek: E9scCRd.jpg]

Musisz sobie szukać na stronie producenta danego routera jakie dokładne modemy obsługuje wtedy będziesz pewny czy modem jaki masz z routerem będzie współpracował.

Więc do zestawienia router + modem to nie wiem jak wypadnie wersja hilink na pewno zwykły modem będzie dobrze działał z routerem, jeśli tylko router jest w stanie go obsłużyć.
Sam tak korzystam i z routerem sprawniej w ogóle wszystko działa - router sam przejmuje kontrolę nad modemem i nim steruje. W przypadku Aero2 dodatkowo sam wznawia połączenia i działa to szybciej niż kiedy modem wpięty jest w komputer.
19-08-2013 13:10
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Luc3k Offline
Początkujący
**

Liczba postów: 5
Dołączył: Aug 2013
Reputacja: 0
Post: #6
RE: E3131s-2 konfiguracja przez www
Dziękuję za wyczerpujące informacje.
Chyba zostawię ten modem, który kupiłem. Jedyne co mnie w nim irytuje to oprogramowanie od Vectry - beznadziejne. Czy jest jakaś metoda na zmianę dashboardu w tym modemie? I na jaki proponujecie?
Chciałbym w nim umieścić najnowsze sterowniki + ew. jakiś dodatkowy - lekki i przyjemny - program do obsługi modemu. Globe trotter connect przypadł mi do gustu, ale chyba nie obsługuje tego modemu.
19-08-2013 13:37
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
thaiman Offline
Użytkownik
***

Liczba postów: 148
Dołączył: May 2012
Reputacja: 3
Post: #7
RE: E3131s-2 konfiguracja przez www
Jeżeli chcesz mieć lekki programik do obsługi tego modemu to polecam Internet Manager - aplikacja z T-Mobile na pewno jest na modemie E353. W sieci też jest dostępna, trochę o niej:
http://darmowyinternet.net/forum/temat-m...1-opis_414
Tutaj też są zrzuty jak wygląda ta aplikacja:
http://darmowyinternet.net/konfiguracja-...cia-aero2/
Naprawdę bardzo udany manager nie tak jak inne, które strasznie toporne są, także bezproblemowo możesz ją sobie doinstalować i z niej korzystać na Windowsie.

Na forum też kiedyś ktoś pisał jak zamienić te programy wgrać nowy dashboard coś tam było gadane tu:
http://darmowyinternet.net/forum/temat-e...t-info_542

Także ze swojej strony polecam Internet Manger, ale jak dokładnie sobie to wgrać to chyba musisz zgrać to co masz na modemie, potem wymienić aplikację do zarzadzania i taki nowy dashboard zainstalować na modemie. Musiałbyś sobie poszukać opisów.
Ewentualnie jest taki gość lesiolo wpisz w wyszukiwarkę Google i u niego popatrz on robi dashboardy możesz też zagadać aby coś doradził w kwestii wymiany softu na modemie.

Jeszcze jest coś tutaj:
http://darmowyinternet.net/forum/temat-h...54#pid1154
19-08-2013 20:34
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Botek Offline
Przyjaciel
**

Liczba postów: 78
Dołączyłczy: Nov 2012
Reputacja: OK
Post: #
Reklama
Dzisiaj 07:15
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Podobne wątki
Wątek: Autor Odpowiedzi: Wyświetleń: Ostatni post
Informacja Konfiguracja modemu 3G, który nie działa na tablecie applex 26 59,136 31-07-2014 12:40
Ostatni post: ZakoPower
  Konfiguracja modemu Qualcomm USB modem 6000 adamwajda 2 3,725 21-09-2013 21:58
Ostatni post: phiphi
  Huawei E3131s-2 oryginalny dashboard Luc3k 5 13,509 24-08-2013 22:50
Ostatni post: tester
  Konfiguracja modemu Huawei 3131 sebikom 1 2,617 28-03-2013 15:43
Ostatni post: zuzi
Informacja Szczegółowe dane modemów - strona www phiphi 0 1,370 17-01-2013 23:04
Ostatni post: phiphi

Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości