Lepiej wybierać te modemy, które poleca producent, bo takie wpisał ze sterownikami do obsługi, ale samo ich wyszczególnienie nie oznacz, że taki modem będzie działał. Wersji E173 było kilka, więc np. producent mógł wpisać identyfikatory do E173-xx, a ty możesz mieć wersję E173-yy (nie wiem dokładnie, jakie były wersje, ale było ich kilka).
Jak masz możliwość sprawdzania w sklepie (wiesz jak się podczepia i konfiguruje modem, profil) to sprawdzaj modemy w sklepie wtedy będziesz miał pewność czy ten, który chcesz kupić na 100% będzie działał. Może się zdarzyć, że ten, który nie jest wpisany na listę akurat działa sam tak miałem z E3131 na tablecie kupionym w Biedronce.
Ten poradnik, który podałeś jest trudny, a na Androidzie 4.2 może być inna architektura i będziesz miał problem ze skonfigurowaniem tego może spróbuj jak coś to przez busybox i ppp widget lub umts manager
http://darmowyinternet.net/forum/temat-i...agerow_222
I liczy się urządzenie i system, bo różni producenci, stosują swoje rozwiązanie, jeśli chodzi o architekturę, więc Android 4.2 na jednym sprzęcie może mieć np. sterowniki w oparciu o pliki .xml, a inny w oparciu o wpis w pliku np. config.
Także jak piszę najlepiej idź do sklepu i w sklepie sobie popatrz jak możesz czy jakiś modem działa z tabletem, ewentualnie może ktoś ze znajomych jakiś ma i jak nie działa próbuj w oparciu o busybox jak coś zdziałasz będziesz wiedział, że taki możesz model kupić i taki najwyżej podpinać.
Jak chcesz sprawdzić E173 to weź kartę SIM np. Play i sprawdzaj czy modem jest wykrywany i internet działa. Jak jest wszystko OK będziesz wiedział, że modem jest obsługiwany. Co do Aero2 nie wiem, o co dokładnie chodzi czy ten modem działa z Aero2 czy też nie, ale może albo ten modem nie obsługiwać 900 MHz, w której to Aero2 pracuje, albo ma zablokowaną tę częstotliwość i należy ją włączyć.
Generalnie nie jest to modem kat., 10 jakie wymaga Aero2, ale oni jednak nie blokują niezgodnych urządzeń w obecnej chwili działa każdy modem, który tylko potrafi obsłużyć 900 MHz, a wszystkie te modemy kierowane na PL rynek raczej 900 MHz mają w obsłudze.