-reklama-

Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 0 głosów - 0 średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
E3131 + GoClever A93. Problem z podłączeniem internet Orange Free
frooger Offline
Początkujący
**

Liczba postów: 3
Dołączył: Jan 2013
Reputacja: 0
Post: #1
E3131 + GoClever A93. Problem z podłączeniem internet Orange Free
Witam,
Potrzebuje połączyć Goclever A93 (9300), wersja Android 4.0.4 z modemem mobilnym Huawei E3131, pracującym pod kartą Orange Free (karta z Allegro ma z 1gb pozostałego transferu).

I tak po kolei:

- modem działa pod laptopem,
- tablet zrootowany (jak http://darmowyinternet.net/forum/thread-183.html ), wszystko wygląda na to, że jest zrootowany poprawnie. ROOT przy podlaczeniu komputera jest na zielono, obyło się bez problemów.
- zainstalowany BusyBox Free i UMTS Manager, wykrywane w SuperSU, tam mają nadane ustawienia Grant i Global (...), zielone # ( za http://darmowyinternet.net/forum/showthread.php?tid=222 )
- UMTS Manager, dane APN: intetnet , DNS: 194.204.159.001 , Nazwa użytkownika: internet, Hasło: internet , USB0, (za http://www.orange.pl/kid,4000377137,id,4...ticle.html )
- UMTS Manager, nie pokazuje błędów, związanych z BusyBox
- podpinam modem, miga zielona dioda, chwile turkusowa i świeci się niebieska.
- odpalam UMTS Manager -> nie wykrywa modemu E3131, nie łączy się z internetem, nic sie nie dzieje, nie pokazuje błędów
- wifi wyłączone

Czy ktoś ma pomysł, dlaczego tak sie dzieje? Wydaje mi sie, że wszystkie pomysły z forum już wykorzystałem.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 27-01-2013 12:13 przez frooger.)
27-01-2013 12:12
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Botek Offline
Przyjaciel
**

Liczba postów: 78
Dołączyłczy: Nov 2012
Reputacja: OK
Post: #
Reklama
Dzisiaj 07:15
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
WiFi Offline
Użytkownik
***

Liczba postów: 222
Dołączył: Oct 2012
Reputacja: 4
Post: #2
RE: E3131 + GoClever A93. Problem z podłączeniem internet Orange Free
Karta SIM ma może PIN bezpośrednio on przeszkadza, ale w UMTS manager da sie wpisać PIN ponadto modem powinien się raczej pokazywać. Nie pamiętam czy w tym managerze można zmieniać porty usb, ale jak tak spróbuj wybierać inne.
Ewentualnie spróbuj doinstalować PPPWidget. Może na nim zadziała.

Mądrym być to wielka sztuka, ale dobrym jeszcze większa...
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 27-01-2013 12:32 przez WiFi.)
27-01-2013 12:29
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
frooger Offline
Początkujący
**

Liczba postów: 3
Dołączył: Jan 2013
Reputacja: 0
Post: #3
RE: E3131 + GoClever A93. Problem z podłączeniem internet Orange Free
Karta jest ok, ma wyłączone żądanie PIN. Można zmieniać porty USB, ale pod żadnym nie ma widocznego modemu.
Ponownie zrootowałem tablet, zwracając uwagę by wszystko było ok.

Doinstalowałem PPPWidget, odpalam - pojawia się 'Brak dostępu Roota', przyciski Połącz i konfiguracja, jakby nieaktywne. Nie mogę udzielić mu dostępu w SuperSU (jest # czerwony) teoretycznie potrzeba do tego wersji Pro.

Sieci komórkowe -> przesył danych włączony, roaming włączony. Nie wyszukuje żadnej sieci, więc wszystko wskazuje na to, że dalej nie widzi modemu.

--------------------------------
Nie mogę też tego zrobić sposobem tym: http://darmowyinternet.net/forum/thread-47.html TNI nie widzi mojego modemu; jak widzę mój modem jest pewnie HiLink, znalazłem następującą instrukcję, ale

Przełączanie modemu Huawei E3131 HiLink w tryb tradycyjny.

Otwieramy następujący URL:
http://192.168.1.1/html/switchProjectMode.html
Modem się restartuje i pojawia w systemie jako normalny modem.
(...)
Ten sposób również nie działa. Modem 'po przełączeniu' (nie wiem czy sie przelacza) w tryb tradycyjny przestaje pracować (nie łączy się z internetem) i nadal nie jest widoczny w top net info.

Mój system to Windows 7, 32 bit, jak wynika z wpisów wszystko powinno hulać.
------------
EDIT: Usunalem BusyBox i UMTS mng. Odpaliłem PPP Widget, przydzieliłem dostęp roota, skonfigurowałem i nie hula nadal. Status Rozłączony, chwile mysli po 'połącz' i nadal rozłączony.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 27-01-2013 18:49 przez frooger.)
27-01-2013 18:18
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
zebber Offline
Użytkownik
***

Liczba postów: 231
Dołączył: Aug 2012
Reputacja: 2
Post: #4
RE: E3131 + GoClever A93. Problem z podłączeniem internet Orange Free
Skoro to jest modem HiLink to zapewne stąd te problemy.
Czy wcześniej jak podłączałeś modem w komputerze to wyskakiwała Ci strona gdzie wpisywałeś tylko dane do połączenia z internetem i od razu miałeś internet? Żadne sterowniki Ci się nie instalowały?
Jak tak to masz HiLinka. Nie wiem jaki sposób jest na przełączenie, ale ten, z którego korzystałeś widziałem już na kilku innych forach.
Ktoś inny tutaj też tym sposobem robił i zadziałało.
http://darmowyinternet.net/forum/thread-...tml#pid985

Tak więc obstawiam, że ten tryb HiLink jako karta sieciowa jest problemem.
Musisz dokładnie sprawdzić w jakim trybie masz ten modem.
27-01-2013 20:08
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
frooger Offline
Początkujący
**

Liczba postów: 3
Dołączył: Jan 2013
Reputacja: 0
Post: #5
RE: E3131 + GoClever A93. Problem z podłączeniem internet Orange Free
tak to jest na 99% taki typ modemu, od razu instaluje się na sprzęcie (win 7), odpala się strona przez którą się łączy. popyram w tym temacie może uda mi sie przestawić tenże modem.

a jeszcze pytanie co tak w sumie ten 'tryb HiLink' modemu oznacza, czy nie bedzie tak, ze potem po jego przestrojeniu, przy każdym przypieciu go do innego urzadzenia (laptopa), spowrotem z automatu przestawi sie na HiLink. lub też przestrojenie go na non-hilink, spowoduje, to ze nie mozna bedzie uzywac go w innych sprzetach.
29-01-2013 09:43
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
phiphi Offline
Użytkownik
***

Liczba postów: 178
Dołączył: Aug 2012
Reputacja: 3
Post: #6
RE: E3131 + GoClever A93. Problem z podłączeniem internet Orange Free
Modemy Huawei w wersji HiLink nie działają jak zwykłe modemy, tylko, jako karta sieciowa z wirtualnym routerem i nie ma możliwości jakiejkolwiek konfiguracji za pomocą Top NetInfo czy innych aplikacji sterujących modemami przez porty.

Co do zmiany na zwykły modem to za bardzo nie wiem jak to się robi, ale na elektroda jeszcze ktoś podał jakiś podobny sposób, tylko, że się wgrywa sterowniki (możesz przetestować), ta wypowiedź dylus1:
http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2400893.html

Nie wiem czy zmieniłoby coś gdyby się wgrało dashboard od normalnego modemu. HiLink jest dobry, bo nie trzeba się męczyć ze sterownikami, ale pod komputerem, a właśnie na routerze albo tablecie są problemy.

Po przestrojeniu miałbyś zwykły modem i będzie taki, jakim go zrobisz w każdym innym urządzeniu. Te zmiany są dokonywane na modemie, więc każde inne urządzenie widzi je takim, jakim je zrobiłeś. Ty piszesz o jakimś przestawianiu tymczasowym, że odpalisz modem zmienisz na normalny tryb, ale po wyjęciu wszystko wraca do fabrycznych ustawień, także trwała zmiana będzie już stała.
29-01-2013 13:19
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Podobne wątki
Wątek: Autor Odpowiedzi: Wyświetleń: Ostatni post
  Internet w tablecie ICOO D70W z modemem Huawei E353 i Huawei 3131 android 842 496,970 26-07-2016 12:07
Ostatni post: Gilek
  Problem z telefonem Galaxy S scl GT-I9003 Jogin 12 1,364 03-02-2016 22:37
Ostatni post: Jogin
  Problem z Lenovo S6000H - nieprawidłowy IMEI nastka354 7 3,399 03-02-2016 22:24
Ostatni post: Pele
Ostrzeżenie Problem z Androidem na Sony Xperia E1 dawid69 2 652 12-01-2016 22:23
Ostatni post: Pietras
  Udany root, który nie działa, Goclever 76.2, JB 4.1.1 fakfejs 17 9,836 28-08-2015 22:35
Ostatni post: Cebu

Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości