Mam kartę SIM Aero2 od chyba marca, niedawno dostałem nową, a od chyba dwóch miesięcy używam non stop darmowego internetu z Aero2.
Mam w domu szerokopasmowe łącze z TPSA (Neostrada 6 mega), ale jak mnie odcięli nie mam innego internetu (niby kopią jakiś światłowód, ale żeby ludzi odcinać od telefonów bez jakichkolwiek informacji to chyba lekka olewka ze strony tepsy) tak, więc zmuszony jestem korzystać z internetu z Aero2.
Pomyślałem, że napiszę swoje spostrzeżenia, jako
opinie o darmowym internecie z Aero2.
Używam modemu
Huawei E353, wcześniej kiedy miałem dobry internet z tepsy używałem sporadycznie Aero2, miałem podłączoną małą antenkę ze względu, że mam komputer w biurku gdzie modem przy nim łapał słabo zasięg.
Antenę sprzedałem, więc teraz, kiedy jestem zmuszony korzystać z tego internetu mam modem zawieszony na oknie i podłączony poprzez 5-6 metrowy kabel (własnej przeróbki) do komputera.
Z internetu jestem ogólnie zadowolony bo transfer jest taki, jaki obiecał operator. Ponadto nie ma limitów a takiego chyba w internecie mobilnym się nie znajdzie
Zdarzały mi się czasami jakieś dziwne sytuacje, że internet się połączył i nagle rozłączył. Niby połączenie było, ale internetu brak, ale to chwilowe i nie wiem za bardzo, od czego to zależało. Może spadał zasięg, może kabel jest słaby, może modem i soft na windzie się kłócił, bo np. zrestartowałem komputer i potem wszystko było OK. Tego nie rozgryzłem.
Ogólnie internet jest, ale jak piszę sporadycznie miałem takie jakieś zwiechy. Musiałbym przetestować na innym jeszcze sprzęcie, podłączając jakąś normalną antenę, aby wykluczyć wady po mojej stronie.
Zrobiłem dwa testy, na potrzeby opisu, ale zawsze jak robiłem to wcześniejsze wyniki miałem podobne do tego ze speedest.net teraz akurat tylko gorszy ping mi wyskoczył.
Mieszkam województwo mazowieckie, koło Przysuchy, a do nadajnika jak dobrze wnioskuję to z tego, co zaznaczyłem mam sygnał więc mam do niego coś ~10 km, ale podobno w moich stronach jest już drugi nadajnik Aero2 po wschodniej stronie.
No, więc ogólnie jestem zadowolony
, bo jeśli nie miałbym tego internetu nie miałbym teraz dostępu do sieci w ogóle. Testowałem ostatnio internet z Play i z zasięgiem było akurat u mnie słabiutko, a Aero2 wypada bardzo dobrze tu gdzie mieszkam.
Jedynie transfer dla kogoś, kto ma już szybki internet może dać się zauważyć, że jednak super szybki net to to nie jest, ale o co mi chodziło to to, że jest to jak najbardziej funkcjonalny internet i przyda się tym, co internetu jeszcze nie mają oraz tym, co mają jakieś stałe łącze w domu, ale chcą mieć jakiś podręczny pendrive z internetem. Przydatny w podróże, na wakacje i inne wyjazdy. Tak więc szczerze polecam, przetstowany więc i opisałem jak to funkcjonuje u mnie.
Moja ocena w skali 1-6 to
5