-reklama-

Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 2 głosów - 5 średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Darmowy internet w Przysusze - eInclusion
zebber Offline
Użytkownik
***

Liczba postów: 236
Dołączył: Aug 2012
Reputacja: 2
Post: #671
Router z portem ethernet
Kolega lepiej niech wymieni ten router z modemem na normalny router, ale z portem wan (ethernet) wtedy bezproblemowo podepnie kabel z anteny, z której ma internet.

[Obrazek: router_z_portem_wan.png]

Kolega ma więc końcówkę kabla LAN (8P8C). Dlatego do wykonania w mieszkaniu sieci WiFi potrzebuje routera z portem WAN na kabel LAN (8P8C) nie z portem do linii telefonicznej RJ45. Kabel z wtykiem 8P8C jest też często nazywany mylnie kablem RJ45m a to nie jest do końca prawidłowe. Różnica w 8P8C a RJ-45 jest taka, że wtyczka RJ45 jest podobna do 8P8C, ale jest wyposażona w dodatkową wypustkę, uniemożliwiającą włożenie jej do zwykłego gniazda.

Szkoda więc bawić ze sprzętem, który jest, ale pod zwykłą linię telefoniczną np. TPSA.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 19-11-2015 18:55 przez zebber.)
19-11-2015 18:52
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
bandito111 Offline
Początkujący
**

Liczba postów: 1
Dołączył: Dec 2015
Reputacja: 0
Post: #672
RE: Darmowy internet w Przysusze - eInclusion
Witam
chce zainstalowac nowy windows konkretnie 7 i czy moglby mi ktos pomoc i wytlumaczyc jak to zrobic krok po kroku.
konkretne na asus'sie
08-12-2015 12:38
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Brasil Offline
Początkujący
**

Liczba postów: 19
Dołączył: Jul 2014
Reputacja: 0
Post: #673
eInclusion i Asus
Na komputerze, który masz z powiatu zainstalowano Windows 8, ale faktycznie ta wersja systemu to kiepska była, teraz jednak jest Windows 10, także po co chcesz się cofać? Jeśli się nie mylę masz prawa do legalnej aktualizacji z Windows 8 do Windows 10.

System Windows 7 owszem był dobry, ale 10 też jest dobra lepiej iść z duchem czasu i rozwijać się na tym co wchodzi i co będzie w użyciu. Mam kumpla, który cały czas działa na XP pomimo, że mógłby na 7 siedzieć, ale jak przyszło mu kiedyś coś zrobić na 8 to się pytał gdzie jest przycisk Start ;-)

Tutaj na forum masz poradniki jak instalować system Windows, Dla wersji 7
http://darmowyinternet.net/forum/temat-i...dows-7_338

Instrukcja instalacji dla Windows 10
http://darmowyinternet.net/forum/temat-i...ows-10_785

Widzę, że jeszcze nie dali PL wersji, ale opis jest po PL więc łatwo się połapać. Potrzebujesz w zasadzie tylko obraz instalacyjny z Windows i lecisz z tym na dysk.
Powodzenia.
08-12-2015 18:40
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Botek Offline
Przyjaciel
**

Liczba postów: 78
Dołączyłczy: Nov 2012
Reputacja: OK
Post: #
Reklama
Dzisiaj 07:15
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
piotrek767 Offline
Początkujący
**

Liczba postów: 1
Dołączył: Mar 2016
Reputacja: 0
Post: #674
RE: Darmowy internet w Przysusze - eInclusion
panowie przez przypadek usunąłem admina i potrzebuję hasła do maxto pomocy
10-03-2016 20:40
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Bzyku Offline
Początkujący
**

Liczba postów: 48
Dołączył: Oct 2013
Reputacja: 1
Post: #675
RE: Darmowy internet w Przysusze - eInclusion
Nie wiem jakiego administratora usunąłeś, ale pewnie konto robione przez siebie tak to rozumiem, a hasło do konta głównego już ktoś podawał na forum czytaj tu:
http://darmowyinternet.net/forum/temat-d...02#pid5602

Jak nie o to Ci chodzi to sprecyzuj dokładniej.
A na projekt darmowe odnawialne źródła energii w Przysusze też się łapiesz?
11-03-2016 00:32
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Gilek Offline
Początkujący
**

Liczba postów: 33
Dołączył: May 2014
Reputacja: 1
Post: #676
RE: Darmowy internet w Przysusze - eInclusion
Zapewne mało, kto wie, ale do końca lipca jest możliwość przejścia z systemu Windows 8 na Windows 10 całkowicie za darmo. Posiadacze komputerów z powiatu mają możliwość bezpłatnego zaktualizowania swoich komputerów z systemem Windows 8 do Windows 10. Procedura aktualizacji jest bardzo prosta wystarczy wejść na stronę Microsoft i kliknąć jeden przycisk Zaktualizuj. Komputer zostanie sprawdzony pod kątem możliwości przejścia na nowy system i jeśli proces ten jest poprawny będziemy mogli pobrać niewielki programik na swój komputer, który wykona resztę pracy.

   

Polecam wszystkim zaktualizowanie systemu gdyż od sierpnia nie będzie już takiej możliwości, aby bezpłatnie zaktualizować swój system. Zakup nowej wersji systemu Windows 10 to wydatek nawet 1000 zł, także zastanówcie się tym bardziej, że 8 jest nieudana, a 10 bardzo dobrze dopracowana.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 11-07-2016 15:11 przez Gilek.)
11-07-2016 15:10
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
kbb051 Offline
Użytkownik
***

Liczba postów: 60
Dołączył: Jun 2014
Reputacja: 0
Post: #677
RE: Darmowy internet w Przysusze - eInclusion
Witajcie, mam pytanie..
Od 3 dni nie działa mi internet przysuski i mam zamiar powiadomić ten serwis żeby to naprawili. I tu pytanie.. czy jak mam Windows 10 i administratora to czy mogą się o to doczepić czy nie? Tak w ogóle to usunąłem konto tego maxto bo miałem 3 miesiące temu problem z win 8 i wyskoczył mi niebieski ekran po czym wgrałem z płyty win 10 i mam teraz tylko swoje konto administratora, a co do internetu to diagnostyka sieci wykryła "połączenie między punktem dostępu, routerem lub modemem kablowym a Internetem zostało przerwane" mam wszystko dobrze podpięte i nie działa, pytałem znajomych to u nich internet dobrze działa, ktoś coś pomoże?
13-08-2016 11:51
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Brasil Offline
Początkujący
**

Liczba postów: 19
Dołączył: Jul 2014
Reputacja: 0
Post: #678
Połączenie między punktem dostępu, routerem lub modemem...
Sprawdź dokładnie jak u znajomych z okolicy, jak OK to znaczy, że u Ciebie jest problem. Windows 10 uzyskiwało się poprzez aktualizację z 8 do 10 potem można było instalować na czysto już 10 bo klucz Windows 8 był przypisany do 10. Tak od razu czysta instalacja nie wiem, ale wiem, że klucze były przypisane do 8 jak się dokonywała aktualizacja to na serwerach klucz z 8 był przypisywany dla 10 potem takie sposoby jak piszesz byłyby legalne i możliwe od razu nie jestem pewien. Także pytanie jak wgrywałeś tę 10 i czy ona od razu Ci się zainstalowała bez problemu z kluczem, jaki masz na komputerze? Nie było monitów o problem z kluczem Windows? System został aktywowany? Bo klucze Windows te u Was są wpisane w BIOS, więc system tam je sprawdza. Chybże, że to był sposób na lewo ;-)

Co do komunikatu:
Połączenie między punktem dostępu, routerem lub modemem kablowym a Internetem zostało przerwane
Łączysz się bezprzewodowo przez WiFi? A inne urządzenia mają internet bez problemu? Bo nie wiem dokładnie jak u Ciebie jest.

Żeby wykluczyć złą konfigurację routera podłącz laptopa przez skrętkę (kabel) i sprawdź czy jest internet, bo może to być tylko problem z WiFi. Nie musisz niczego przy tym ustawiać. Powinien być internet.

Trudno powiedzieć na tym etapie gdzie tkwi problem także napisz jak inne urządzenia, bo myślę, że działasz z WiFi dzisiaj chyba każdy ma WiFi, więc powinieneś coś powiedzieć jak inne urządzanie. Ostatnio aktualizowałem 8 do 10 znajomym (też mają Asusa z powiatu) i wszystko jest OK.
13-08-2016 18:11
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
kbb051 Offline
Użytkownik
***

Liczba postów: 60
Dołączył: Jun 2014
Reputacja: 0
Post: #679
RE: Darmowy internet w Przysusze - eInclusion
10-tka zainstalowała mi się później bez problemu, klucz aktywacyjny działa bez problemu i nic do tej pory mi nie wyskakiwało żebym go jeszcze raz aktywował.

A co do sieci to nie korzystam z wifi. Kabel LAN mam wpięty do laptopa. Parę minut temu jak się ściemniło spojrzałem na antenę na dachu i świeci się jakaś dioda na zielono, a z tego co pamiętam, świeciła się jeszcze czerwona.

Dodam zdjęcie stanu połączenia. Ta aktywność to normalnie działa bo lecą te bajty w górę, czyżby coś z ustawieniami sieci się stało?


Załączone pliki Miniatury
   
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 13-08-2016 21:33 przez kbb051.)
13-08-2016 21:25
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Botek Offline
Przyjaciel
**

Liczba postów: 78
Dołączyłczy: Nov 2012
Reputacja: OK
Post: #
Reklama
Dzisiaj 07:15
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
phiphi Offline
Użytkownik
***

Liczba postów: 179
Dołączył: Aug 2012
Reputacja: 3
Post: #680
WiMAX model anteny
Podaj jaki masz model anteny, która pełni punkt dostępowy do internetu w Przysusze.
Sprawdź dokładnie jaka dioda się świeci pomoże to określić czy antena ma łączność z siecią.
Można wykonać też test PING WiFi celem sprawdzenia gdzie dociera, a gdzie nie pakiet. Jak wrócę to podam instrukcję bo teraz nie mam jak.

p.s. wyłącz i włącz antenę (z prądu) może się zawiesił sprzęt.
14-08-2016 17:38
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Podobne wątki
Wątek: Autor Odpowiedzi: Wyświetleń: Ostatni post
  Darmowy internet z gmin Admin 4 5,882 02-12-2015 21:07
Ostatni post: RoboCop

Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości