-reklama-

Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 0 głosów - 0 średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Chiński smartfon Alps a850s - testpoint
mrkorszon Offline
Początkujący
**

Liczba postów: 9
Dołączył: Sep 2014
Reputacja: 0
Post: #1
Chiński smartfon Alps a850s - testpoint
Witam posiadam taki chiński smartfon jakim jest Alps a850s zostal on zbrickowany nie działa usb , nie reagują żadne przyciski, więc zbudowałem sobie urządzonko do test point (2 kable łączone rezystorem 100om) znalazłem punkty po złączeniu dwóch punktów wykryło urządzenie, zainstalowało sterowniki, problem polega na tym, że po zainstalowaniu sterowników nawet jeśli styki są dobrze podłączone telefon rozłącza się i podłącza do komputera na przemian. Nie ma stabilnego połączenia aby wgrać ROM i gdy kliknę firmware upgrade/download i po podłączeniu proces się rozpoczyna telefon odłącza się od komputera i proces w SP Flash Tool dochodzi do tego momentu : zdj nr 1. Co może być tego przyczyną poniżej dodaje fotkę płyty głównej jest to Mediatek 6582M zdj nr 2.


Załączone pliki Miniatury
       
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 12-09-2014 05:12 przez mrkorszon.)
11-09-2014 16:15
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Botek Offline
Przyjaciel
**

Liczba postów: 78
Dołączyłczy: Nov 2012
Reputacja: OK
Post: #
Reklama
Dzisiaj 07:15
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Kochang Offline
Użytkownik
***

Liczba postów: 148
Dołączył: Dec 2012
Reputacja: 0
Post: #2
RE: Alps a850s Testpoint
Dość dużo ludzi używa terminu brick niepoprawnie. Telefon w tym stanie nie uruchamia się już w żaden sposób i nie można z nim zrobić praktycznie nic, czyli cegła z angielskiego brick. Większość osób ma jednak objawy takie, że telefon zapętla się w koło robi to samo albo nie pozwala zakończyć procesu ładowana systemu. Taki stan można naprawić samemu i jest znacznie częstsze niż naprawdę zbrickowany telefon, który wymaga odrobinę wiedzy i fachowego podejścia aby naprawić.

Możesz poczytać ten temat gdzie już był poruszany wątek naprawy telefonu, który został zbrickowany czyli uceglony - http://darmowyinternet.net/forum/temat-p...-point_383

Z tego jak pamiętam (jakiś czas temu przerabiałem coś podobnego) może się pojawić coś nowego w systemie, ale zniknie ważne wtedy aby to wyłapać kiedy się pojawi i zainstalować sterownik. To w sumie zrobiłeś potem już program powinien zlokalizować urządzenie, aby wgrać ROM.
Ale z tego jak wiem to może być tak, że telefon się pojawia i znika, w panelu sterowania też się coś pojawia i znika to może być zły sterownik, albo źle wgrany.
Spróbuj też włączyć ten program i jak urządzenie się pojawi (sterownik będzie wgrany) program może zatrzyma telefon nie zniknie on.
To jest metoda gdzie trzeba robić wszystko ostrożnie i w zasadzie metodą i prób i błędów próbować dojść rozwiązania.

Na YT jest filmik po rosyjsku, ale zawsze coś można zwizualizować może coś to podpowie.


11-09-2014 17:28
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
AbuDabi Offline
Użytkownik
***

Liczba postów: 78
Dołączył: Jun 2013
Reputacja: 3
Post: #3
Punkty testpoint na smartfonie
Może być też tak, że jednak są to nie te punkty testowe jakie powinieneś stykać.
Musisz chyba popatrzeć inne te punkciki one niby są oznakowane tam gdzie masz zaznaczone, ale na płycie są jednak jeszcze inne punkty.
Gdyby było wsparcie ze schematami co gdzie jest byłoby łatwiej, ale to generalnie należałoby szukać w instrukcjach Mediatek.

Jak nie sprawdzałeś innych punktów możesz przerobić i te jeszcze nietestowane punkty raczej nic złego nie powinno się stać, a zagadką jest właśnie znaleźć te punkty test-point na telefonie.

Powodzenia.
11-09-2014 21:35
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
android Offline
Użytkownik
***

Liczba postów: 223
Dołączył: May 2012
Reputacja: 13
Post: #4
RE: Chiński smartfon Alps a850s - testpoint
ROM nie od tego urządzenia, szukaj innego ROMu

[Obrazek: btn_donateCC_LG.gif]
12-09-2014 14:00
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
mrkorszon Offline
Początkujący
**

Liczba postów: 9
Dołączył: Sep 2014
Reputacja: 0
Post: #5
RE: Chiński smartfon Alps a850s - testpoint
mam dwa rożne i dwa nie działają , poszukam jeszcze jakiegoś
12-09-2014 15:23
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
ZakoPower Offline
Początkujący
**

Liczba postów: 45
Dołączył: May 2013
Reputacja: 1
Post: #6
RE: Chiński smartfon Alps a850s - testpoint
ROM nie może być od całkiem innego modelu najlepiej jak jest to zgodny oryginalny system na dany model telefonu.
12-09-2014 15:31
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
mrkorszon Offline
Początkujący
**

Liczba postów: 9
Dołączył: Sep 2014
Reputacja: 0
Post: #7
RE: Chiński smartfon Alps a850s - testpoint
Rom jest zgodny jestem pewien , sa jakies inne przyczyny?
12-09-2014 16:30
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Botek Offline
Przyjaciel
**

Liczba postów: 78
Dołączyłczy: Nov 2012
Reputacja: OK
Post: #
Reklama
Dzisiaj 07:15
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
android Offline
Użytkownik
***

Liczba postów: 223
Dołączył: May 2012
Reputacja: 13
Post: #8
RE: Chiński smartfon Alps a850s - testpoint
moim zdaniem ROM nie jest zgodny, tak z ciekawości skąd go masz? ze strony producenta, zgrany z drugiego identycznego urządzenia?

[Obrazek: btn_donateCC_LG.gif]
12-09-2014 17:31
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
mrkorszon Offline
Początkujący
**

Liczba postów: 9
Dołączył: Sep 2014
Reputacja: 0
Post: #9
RE: Chiński smartfon Alps a850s - testpoint
zgrany z drugiego identycznego urządzenia , teraz wyskakuje taki komunikat : BROM ERROR : S_FT_DA_NO_RESPONSE (4001) DA didn't send response data to FlashTool . ja myslę , że ta płyta głowna jest uszkodzona.
12-09-2014 18:01
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
applex Offline
Użytkownik
***

Liczba postów: 113
Dołączył: Feb 2013
Reputacja: 1
Post: #10
How To use SP Flash Tool For China Mobile Phones
Tutaj też na tym filmiku jest fajnie pokazane jak używać SP Flash Tool, początek jest jakiś trochę skomplikowany, ale dalej fajnie ten gościu pokazuje etapy: włączyć program załadować ROM, podłączyć telefon pod USB (tylko, że na samym początku należy mieć zainstalowane już drivery pod smartfon) program sam wszystko rozpocznie.




Co do komunikatu:
BROM ERROR : S_FT_DA_NO_RESPONSE (4001)
[Obrazek: brom_error.jpg]

To na innych forach anglojęzycznych, rosyjskich ludzie mieli podobny problem. Zalecali aby sprawdzić czy sterownik jest prawidłowy. Może być też tak, że sterownik wymaga podpisu cyfrowego więc należy wyłączyć wymuszanie tego podpisu cyfrowego i zainstalować wtedy sterownik, ale ty tutaj nie zgłaszałeś tego problemu.
Możesz spróbować z inną wersją aplikacji Flash Tool i też możesz zobaczyć czy problem jest na innej wersji sytemu np. jak masz 8 to na 7. Uruchamiaj także program jako administrator.
To tylko sugestie, ale na rosyjskim forum jak prześledziłem ten problem był gość, który przerobił chyba wszystko co można zrobić (zmiana system, zmiana wersji SP Flash Tool, inne kombinacje) i jednak nie udało mu się znaleźć przyczyny problemu.
Ktoś zasugerował, że może to być też uszkodzenie pamięci na telefonie.

Inna rzecz program chyba tworzy logi zobacz czy możesz je odczytać:
1. Uruchom program.
2. Wciśnij Ctrl+Alt+t (Tool Title Hint: Runtime Trace Mode).
3. [Menu] Help-[SubMenu] Open logs folder.

I ostatnia sugestia jak piszę wykasować sterowniki i zainstalować na nowo może z innej paczki, i też pobrać może inne archiwum ROM bo może to wina ROM-u.

Jak też wspomniałem popatrzyłem na inne fora internetowe i z tym problemem nie jesteś pierwszy, ale nigdzie nie znalazłem, aby ktoś potwierdził konkretną przyczynę i rozwiązanie tego problemu.
Może to być większy problem już na poziomie sprzętu tak jak np. ta pamięć, ale może to być coś z oprogramowaniem może sterownik, może wersja aplikacji, ale na pewno ktoś już napisałby o tym, a jak piszę nikt niczego nie potwierdził więc problem możliwe, że znacznie większy i wymagający sprzętu oraz serwisowego podejścia.
12-09-2014 20:30
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Podobne wątki
Wątek: Autor Odpowiedzi: Wyświetleń: Ostatni post
  Jaki wytrzymały smartfon? Zomik 0 80 01-10-2016 10:05
Ostatni post: Zomik
Informacja Smartfon z Chin – opinie Santi 4 1,873 07-05-2015 16:44
Ostatni post: Santi
  Uszkodzony smartfon Prestigio 4500 DUO dario2104 11 3,441 18-12-2014 13:10
Ostatni post: android
Żarówka Smartfon ZTE V889S nowy ROM Pietras 2 3,610 25-06-2014 20:56
Ostatni post: Edek
Uśmiech Chiński smartfon Dual SIM w którym działa Aero2 android 5 7,578 23-03-2014 10:24
Ostatni post: android

Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości