-reklama-

Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 1 głosów - 4 średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aero2+Lenovo A3300 - nie łączy z siecią mimo poprawnej konfiguracji
KitKat Offline
Początkujący
**

Liczba postów: 30
Dołączył: May 2014
Reputacja: 0
Post: #11
RE: Aero2+Lenovo A3300 - nie łączy z siecią mimo poprawnej konfiguracji
Na agito już tego modelu nie widzę, ale widziałem w sklepie euro i tam jest podana informacja Lenovo A7-30 A3300-H Modem łączność: GSM/EDGE 850/900/1800/1900MHz, także teoretycznie powinien obsługiwać sieć Aero2 (chociaż podają jakoś tak dziwnie tylko GSM/EDGE bez wskazania na 3G), a w opiniach ktoś podał: Dobry tablet szkoda, że nie obsługuje Aero2 poza tym ok więc pewnie wiele osób ma problem z konfiguracją tego modelu pod Aero2. Najłatwiej byłoby uderzyć do samej firmy Lenovo i tam się zapytać niech to zweryfikują i dadzą jakąś odpowiedź w czym jest problem.
06-10-2014 20:26
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
gampi Offline
Początkujący
**

Liczba postów: 3
Dołączył: Oct 2014
Reputacja: 0
Post: #12
RE: Aero2+Lenovo A3300 - nie łączy z siecią mimo poprawnej konfiguracji
Odpowiedź "ustna" z pomocy technicznej Lenovo była taka:
"skoro Internet działa na karcie z innej sieci, to znaczy, że tablet i modem jest sprawny, może jest to kwestia sieci Aero2?". Na moje zapewnienie, że na innym urządzeniu Lenovo ta sama karta działa, a sprzedawca poinformował, że A3300 też obsługuje Aero, Pan odparł, że firma Lenovo nie umieszczała nigdzie informacji na temat działania sieci Aero na tym urządzeniu.
Kończy się na tym, że muszę odesłać urządzenie, mimo że poza tym mankamentem spełniało moje oczekiwania.
A propos, może mógłby mi ktoś przy okazji napisać czy wykonanie roota na urządzeniu z Androidem oznacza utratę gwarancji?
Pozdrawiam.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 08-10-2014 14:37 przez gampi.)
08-10-2014 14:35
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
rafau Offline
Początkujący
**

Liczba postów: 6
Dołączył: Oct 2014
Reputacja: 1
Post: #13
RE: Aero2+Lenovo A3300 - nie łączy z siecią mimo poprawnej konfiguracji
Ja mam dokładnie tak samo, dziś kurier zabrał tablet, chociaż szkoda, bo poza aero2 był fajny...
08-10-2014 14:41
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Botek Offline
Przyjaciel
**

Liczba postów: 78
Dołączyłczy: Nov 2012
Reputacja: OK
Post: #
Reklama
Dzisiaj 07:15
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
AbuDabi Offline
Użytkownik
***

Liczba postów: 78
Dołączył: Jun 2013
Reputacja: 3
Post: #14
RE: Aero2+Lenovo A3300 - nie łączy z siecią mimo poprawnej konfiguracji
Root i gwarancja to zależy, jaką politykę stosuje serwis, producent. Czasami oddając wadliwy sprzęt do naprawy przymykają na to oko, ale czasami jest tak, że tracisz gwarancję. Najlepiej jest wgrać od nowa ROM albo cofnąć uprawnienia root. Tylko jak się będą chcieli doczepić to i takie działania znajdą, że coś było robione. Wszystko zależy od ludzi, bo generalnie root to jest utrata gwarancji.
A co do tego stwierdzenia skoro na jednej karcie działa internet na innej też powinien to tak jednak nie jest, może nie być problemu z 2100 MHz i 2G na 900 MHz, ale problem może być już z 3G na 900 MHz.
Jednym słowem nie udzielili Wam konkretnej odpowiedzi pewnie zwykły pracownik niemający pojęcia, a tylko odpowiadający na zgłoszenia. Jak Wam zależy oddać sprzęt i kupić taki, który spełni zadania.
Jak byłaby to tylko wina Aero2 to na żadnym tablecie ta sieć by nie działała, a przecież na jednym działa Aero2 na drugim tablecie już nie. Problem obstawiam po stronie tabletu.
09-10-2014 12:21
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
rotol Offline
Początkujący
**

Liczba postów: 2
Dołączył: Oct 2014
Reputacja: 0
Post: #15
RE: Aero2+Lenovo A3300 - nie łączy z siecią mimo poprawnej konfiguracji
Witam, mam ten sam problem. Jak myślicie - wina leży tu po stronie hardware czy softu tabletu?
Mam jeszcze takie pytanie: tablet kupiłem miesiąc temu, karta Aero2 przyszła mi z tydzień temu i wtedy się zorientowałem, że nie współpracują ze sobą. Mogę jeszcze zwrócić tablet czy już nie bardzo? Dzięki za odpowiedzi.
09-10-2014 15:17
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
rafau Offline
Początkujący
**

Liczba postów: 6
Dołączył: Oct 2014
Reputacja: 1
Post: #16
RE: Aero2+Lenovo A3300 - nie łączy z siecią mimo poprawnej konfiguracji
(09-10-2014 15:17)rotol napisał(a):  Witam, mam ten sam problem. Jak myślicie - wina leży tu po stronie hardware czy softu tabletu?
Mam jeszcze takie pytanie: tablet kupiłem miesiąc temu, karta Aero2 przyszła mi z tydzień temu i wtedy się zorientowałem, że nie współpracują ze sobą. Mogę jeszcze zwrócić tablet czy już nie bardzo? Dzięki za odpowiedzi.

Wina leży po stronie tabletu - po prostu nie obsługuje Aero2, taką odpowiedź dostałem ze sklepu do którego odesłałem tablet. Jeśli sprzedawca zapewniał, że obsługuje, to możesz go zwrócić z tytułu niezgodności towaru z umową.
09-10-2014 15:30
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
rotol Offline
Początkujący
**

Liczba postów: 2
Dołączył: Oct 2014
Reputacja: 0
Post: #17
RE: Aero2+Lenovo A3300 - nie łączy z siecią mimo poprawnej konfiguracji
A czy ktoś potrafiłby napisać od technicznej strony, dlaczego Aero2 nie działa a np Plus działa normalnie?
09-10-2014 19:14
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
zuzi Offline
Dużo pisze
****

Liczba postów: 289
Dołączył: Aug 2012
Reputacja: 8
Post: #18
Dlaczego Aero2 nie działa na tablecie
Wina może być po stronie hardware jak i software. Niby tablet ma obsługę 900 MHz, ale jak jest w praktyce musiałby ktoś dokładniej to zweryfikować. Wiele urządzeń z Chin też ma w opisach obsługuje 900 MHz i się okazuje, że jednak ta częstotliwość u nas nie działa, a częstotliwość ta nie jest popularna w krajach Azji tam dominowało 850 MHz. W prawie konsument kupując przez intenet ma czas do 10 dni na zwrot urządzenia bez podawania przyczyny jednak bez dobrowolnej zgody sprzedawcy nie możemy zwrócić pełnowartościowego towaru, zgodnego z umową, ani też wymienić go na inny, a zgodnie z przepisami ustawy z dnia 2 marca 2000 r. o ochronie niektórych praw konsumentów oraz o odpowiedzialności za szkodę wyrządzoną przez produkt niebezpieczny (DzU nr 22, poz. 271 z późniejszymi zmianami) możemy odstąpić od umów zawartych:
- poza lokalem przedsiębiorstwa (np. zakup od akwizytora, na prezentacji podczas wycieczki),
- na odległość (m.in. sprzedaż wysyłkowa, zakupy przez internet).

Co do zasady, na odstąpienie od tak zawartej umowy sprzedaży mamy 10 dni – przed upływem tego terminu należy wysłać list polecony z informacją o rezygnacji z produktu. Termin ten liczony jest od:
- dnia zawarcia umowy, gdy dotyczy ona kontraktu poza lokalem przedsiębiorstwa lub usługi na odległość,
- dnia wydania towaru (otrzymania go przez kupującego), gdy umowa dotyczy np. sprzedaży na odległość.

Szczegółowe informacje można znaleźć na stronie internetowej Federacji Konsumentów.

Można jednak reklamować produkt np., jeśli była podawana w sklepie informacja, ze Aero2 działa na sprzęcie, a okazuje się, że jednak nie działa. Więc taka sytuacja podchodzi pod reklamację i gwarancję, bo sklep oferował produkt, który w rzeczywistości nie jest funkcjonalny więc wprowadził w błąd kupującego.

Dlaczego Aero2 nie działa, a internet z Plusa działa. Internet z Plusa będzie wykorzystywał pasmo 2100 MHz 3G lub też 1800 MHz LTE, Aero2 do działania potrzebuje 3G 900 MHz. Nie wszystkie urządzenie oferują to pasmo. Tak jest z wieloma telefonami z Chin, które nie mają obsługi albo mają ją wyłączoną (900 MHz), mają tylko 850 MHz. Wtedy, kiedy np. będziemy mieli Orange i słaby zasięg będziemy mieli problem z prawidłowym działaniem internetu. Jeśli sprzęt będzie obsługiwał 900 MHz internet będzie śmigał prawidłowo, a i Aero2 też będzie działać. Aero2 jednak jest nietypowa siecią.

p.s. jeśli ktoś ma roota można spróbować jeszcze tym sposobem ->
Internet na tablecie z modemem 3G - konfiguracja za pomocą BusyBox.

[Obrazek: 6687045000_1415204432.gif]
09-10-2014 22:32
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Andy_1 Offline
Początkujący
**

Liczba postów: 1
Dołączył: Feb 2015
Reputacja: 0
Post: #19
RE: Aero2+Lenovo A3300 - nie łączy z siecią mimo poprawnej konfiguracji
Witam. U siebie uruchomiłem Areo2. W ustawieniach - Więcej - sieci komórkowe - punkty dostępowe trzeba dodać APN - musicie tam wpisać APN "darmowy", reszta ustawień bez zmian. Pozdrawiam.
25-02-2015 20:38
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Botek Offline
Przyjaciel
**

Liczba postów: 78
Dołączyłczy: Nov 2012
Reputacja: OK
Post: #
Reklama
Dzisiaj 07:15
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Podobne wątki
Wątek: Autor Odpowiedzi: Wyświetleń: Ostatni post
Żarówka Lenovo a8 + modem Huawei e180 grzybucha 1 2,524 01-11-2015 21:00
Ostatni post: WiFi
  Aero2 działa bardzo wolno rafal11440 3 9,017 15-07-2015 16:10
Ostatni post: Vanautu
  Aero2 w tablecie z Windows 8.1 na pokładzie Colorovo City Tab Supreme 3 carcito 8 9,065 03-07-2015 23:01
Ostatni post: Ninja
  Brak zasięgu Aero2 majka420 5 4,961 29-04-2015 11:50
Ostatni post: majka420
  Problem z AERO2 na Macbooku zegzii 2 3,302 29-04-2015 10:23
Ostatni post: Janus

Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości