-reklama-

Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 1 głosów - 4 średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aero2+Lenovo A3300 - nie łączy z siecią mimo poprawnej konfiguracji
rafau Offline
Początkujący
**

Liczba postów: 6
Dołączył: Oct 2014
Reputacja: 1
Post: #1
Aero2+Lenovo A3300 - nie łączy z siecią mimo poprawnej konfiguracji
Witam wszystkich, przekopałem pół internetu i nie znalazłem rozwiązania, więc błagam pomóżcie. Kupiłem wspomnianego tableta - ma służyć głównie jako nawigacja. W dniu gdy go odebrałem dostałem też pocztą kartę SIM BDI. Wsadziłem ją do gniazda SIM w tablecie, włączyłem roaming, ustawiłem APN... Przy ręcznym wyszukiwaniu sieci znajduje zarówno 2g jak i 3g: aero2, era, orange, play... Jak chcę połączyć się z aero wyskakuje komunikat że w tej chwili nie można. Przy ikonce zasięgu cały czas widnieje czerwony krzyżyk. Teraz moje obserwacje:
- karta aero2 wrzucona do telefonu działa jak trzeba
- karta od LTE plusa włożona do tabletu też działa

Co robić?
04-10-2014 23:09
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Botek Offline
Przyjaciel
**

Liczba postów: 78
Dołączyłczy: Nov 2012
Reputacja: OK
Post: #
Reklama
Dzisiaj 07:15
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Cebu Offline
Użytkownik
***

Liczba postów: 90
Dołączył: Sep 2013
Reputacja: 1
Post: #2
RE: Aero2+Lenovo A3300 - nie łączy z siecią mimo poprawnej konfiguracji
Wg informacji ze sklepów tablet Lenovo A7-30 (A3300) obsługuje Aero2.
Popatrz na poradnik bo może coś masz jeszcze źle ustawione dla APN Aero2:
http://darmowyinternet.net/forum/temat-p...blecie_204

Jedyne co mi przychodzi do głowy to, że Lenovo A3300 ma wbudowany modem, ale nie ma obsługi 900 MHz tylko, że jak piszę sklepy podają, że ten tablet obsługuje Aero2. Ponadto jak sam piszesz wyszukuje sieci 3G w tym Aero2.
Jednak w specyfikacji jak sprawdzam na GSMArena to podają dziwny zapis 2G Network GSM 850/900/1800/1900 - Plus pracuje w LTE 1800 MHz.
Może ten tablet nie ma obsługi 3G wkładając kartę łączy się on, ale tylko przez 2G.
[Obrazek: 4103600700_1412511947.jpg]

Napisz bezpośrednio do działu technicznego Lenovo, aby powiedzieli jak dokładnie jest.
Możesz też sprawdzić inne karty, które będą działać tylko w sieci 2G Play i na pewno Orange. Musisz udać się tam gdzie masz na telefonie wskaźnik E czyli miejsca gdzie jest generalnie słaby zasięg 2G powinno w takich miejscach łapać i zweryfikować czy karty np. Orange pozwalają pracować w sieci 2G. Tani starter w koski kupisz bez problemu.
05-10-2014 13:36
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
rafau Offline
Początkujący
**

Liczba postów: 6
Dołączył: Oct 2014
Reputacja: 1
Post: #3
RE: Aero2+Lenovo A3300 - nie łączy z siecią mimo poprawnej konfiguracji
Wszystko mam tak samo, bo ustawiałem wg tego poradnika. Natomiast nie mam opcji "modem power". Na włożonej karcie plusa mam 3g i H+.
05-10-2014 13:53
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Matt82 Offline
Użytkownik
***

Liczba postów: 70
Dołączył: Apr 2013
Reputacja: 2
Post: #4
Ikona zasięgu - czerwony krzyżyk
Na pewno ten tablet obsługuje też i sieci 3G (bez sensu byłoby aby firma wypuszczała tablet bez modułu 3G, kiedy jest on standardem powszechnie używanym teraz).
Ponadto sprawdziłem na innej stronie jest HSPA+ dla tego urządzenia.
[Obrazek: 4298369900_1412514431.jpg]

Powiem tak albo to urok Aero2 albo nie wiem bo jak piszesz działa na innym urządzeniu bez problemu.

Najlepiej byłoby sprawdzić czy taka sama sytuacja dzieje się w przypadku sieci 2G i 3G. Może być też tak, że ten sprzęt posiada wadę i ma problem z obsługą sieci 900 MHz w 3G. Tylko, że oprócz Aero2 to chyba nic innego nie działa w 3G 900 MHz, sieci innych operatorów działają w 2100 MHz.

Może jak napisał kolega wyżej napisz do Lenovo, może będą mogli coś doradzić ewentualnie może przyjmą sprzęt na testy bo możliwe, że to wada sprzętowa.
Jak tablet ma modem 3G to nie powinno być problemów (w dodatku działa karta jak sam piszesz na telefonie), także to raczej nie wina Aero2.
05-10-2014 14:23
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
gampi Offline
Początkujący
**

Liczba postów: 3
Dołączył: Oct 2014
Reputacja: 0
Post: #5
RE: Aero2+Lenovo A3300 - nie łączy z siecią mimo poprawnej konfiguracji
Witam Szanownych Użytkowników forum.
Z pierwszym postem zadam pilące mnie pytanie - czy udało się jakoś rozwiązać problem Rafaua?
Mam dokładnie takie same objawy z A3300. Też włącza mi się 3G w Plusie, a Aero nie działa (czerwony krzyżyk, mimo wprowadzenia APNu).
Ponadto wg Aero2 w razie problemów z połączeniem, należy wybrać ręcznie sieć Plus - a ona się nie pojawia (są Aero, Orange, Play, Era).
Jestem o krok od odesłania sprzętu do sklepu internetowego (goni mnie jutrzejszy termin możliwości zwrotu), choć wolałabym, aby problem udało się po prostu rozwiązać poprzez zmianę ustawień... Dopiero teraz dotarłam n to forum...
Proszę o info i nowe pomysły Uśmiech
Pozdrawiam
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 05-10-2014 18:59 przez gampi.)
05-10-2014 18:56
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Janus Offline
Użytkownik
***

Liczba postów: 61
Dołączył: Jul 2013
Reputacja: 2
Post: #6
RE: Aero2+Lenovo A3300 - nie łączy z siecią mimo poprawnej konfiguracji
Problem dość nowy bo dzisiejszy, ale wiele osób ma problem z internetem pomimo prawidłowych ustawień dlatego, że zapomina włączyć roaming, a Aero2 w czymś takim teraz działa. Jednak jak wspomniał autor roaming na tablecie został uaktywniony.
Może też dotyczyć to sytuacji związanej z DNS-ami, ale tu jednak połączenie powinno być aktywne, a dostęp do sieci niemożliwy jak coś.

Może też być to wada sprzętowa, ale chyba najlepiej jak serwis zająłby się tym problemem i wyjaśnił przyczynę takiej sytuacji.
05-10-2014 19:10
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
gampi Offline
Początkujący
**

Liczba postów: 3
Dołączył: Oct 2014
Reputacja: 0
Post: #7
RE: Aero2+Lenovo A3300 - nie łączy z siecią mimo poprawnej konfiguracji
Roaming na tym A3300 nie działa bez względu na to czy roaming włączam, czy nie.
A np. w drugim urządzeniu (Lenovo s6000) roaming mam wyłączony a i tak Aero działa...
Krótko mówiąc trzeba zaczekać do jutra i dzwonić.
Dzięki Uśmiech
05-10-2014 19:16
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Botek Offline
Przyjaciel
**

Liczba postów: 78
Dołączyłczy: Nov 2012
Reputacja: OK
Post: #
Reklama
Dzisiaj 07:15
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Matt82 Offline
Użytkownik
***

Liczba postów: 70
Dołączył: Apr 2013
Reputacja: 2
Post: #8
RE: Aero2+Lenovo A3300 - nie łączy z siecią mimo poprawnej konfiguracji
Skonsultowałbym się z firmą Lenovo i prosił o wyjaśnienie sytuacji (tam na pewno ktoś ma kartę Aero2) więc mogliby to zweryfikować bo jak piszesz Lenovo s6000 i Aero2 działa Lenovo A3300 i Aero2 nie działa. Te same ustawienia więc ktoś musi to dokładniej zbadać w czym jest problem.
05-10-2014 19:23
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
rafau Offline
Początkujący
**

Liczba postów: 6
Dołączył: Oct 2014
Reputacja: 1
Post: #9
RE: Aero2+Lenovo A3300 - nie łączy z siecią mimo poprawnej konfiguracji
Ja napisałem dziś reklamację do sklepu, bo zauważyłem rzecz podejrzaną - gdy kupowałem tablet, na stronie przedmiotu obsługa aero2 była wypisana jako jeden z atutów, teraz wchodząc na tę samą stronę nie ma ani słowa o obsłudze aero2. Jeśli zrobili 'mały szwindel' to zakończę tą sprawę w sądzie.

Myślałem jeszcze, że może wina zasięgu, ale nadajnik aero2 mam 800m od domu...
05-10-2014 20:19
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
rafau Offline
Początkujący
**

Liczba postów: 6
Dołączył: Oct 2014
Reputacja: 1
Post: #10
RE: Aero2+Lenovo A3300 - nie łączy z siecią mimo poprawnej konfiguracji
Sklep odpowiedział, jutro odsyłam tableta. Twierdzą że był to "błąd w opisie produktu". Tak więc jeśli ktoś jeszcze kupił ten model w sklepie internetowym reklamowanym przez Ryśka z Klanu, niech go odsyła czym prędzej bo Aero nie ruszy. Pytałem, czy mam zostawić kartę SIM w tablecie, pan odpowiedział, że nie, bo dostanę zwrot gotówki. Czyli mamy do czynienia z działaniem: dostaliśmy wadliwe tablety, puścimy je po promocji, może się znajdzie jakiś jeleń co nie odeśle.
Przepraszam za zdublowanie postów ale pisałem z telefonu i nie widziałem opcji Edit.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 06-10-2014 17:42 przez rafau.)
06-10-2014 12:51
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Podobne wątki
Wątek: Autor Odpowiedzi: Wyświetleń: Ostatni post
Żarówka Lenovo a8 + modem Huawei e180 grzybucha 1 568 01-11-2015 20:00
Ostatni post: WiFi
  Aero2 działa bardzo wolno rafal11440 3 3,476 15-07-2015 15:10
Ostatni post: Vanautu
  Aero2 w tablecie z Windows 8.1 na pokładzie Colorovo City Tab Supreme 3 carcito 8 4,272 03-07-2015 22:01
Ostatni post: Ninja
  Brak zasięgu Aero2 majka420 5 1,646 29-04-2015 10:50
Ostatni post: majka420
  Problem z AERO2 na Macbooku zegzii 2 1,035 29-04-2015 09:23
Ostatni post: Janus

Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości