-reklama-

Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 0 głosów - 0 średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Adresy IP w Aero2
freed_bdg Offline
Początkujący
**

Liczba postów: 7
Dołączył: Dec 2013
Reputacja: 0
Post: #1
Adresy IP w Aero2
Dzien dobry chcialbym sie zapytac badziej doswiadczonych ludzi od aero2 na temat adresow IP jakie sa przydzielane w kartach aero2.Nie wiem ale wydaje mi sie ze karzda karta ma przydzielony swoj unikalny dostepowy adres IP urzytkownika rzeby bylo wiadomo w sieci kto kim jest, a zmienia sie IP wyjsciowe co godzine podczas ponownego laczenia.Pytam sie poniewarz od poczatku uruchomienia karty mialem jedeno IP dostepowe kture sie nie zmienialo.Niestety mieszkam w domu w kturym nie mozna normalnie korzystac z neta poniewarz niekturzy domownicy maja zapedy hakerskie i neta mam notorycznie obkradanego.Wczoraj zmienil mi sie adres IP dostepowy na taki ktury jest dziwny w porownaniu do tego co mialem.Dodatkowo siec mialem zabezpieczona kluczem sieciowym i teraz podczas polaczenia niedosc ze prosi mnie o podanie klucza sieci to dodatkowo pisze mi ze klucz jest nieprawidlowy. Ma ktos jakies rady co do problemu bo chcialbym go rozwiazac .Dziekuje.
14-12-2013 12:57
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Botek Offline
Przyjaciel
**

Liczba postów: 78
Dołączyłczy: Nov 2012
Reputacja: OK
Post: #
Reklama
Dzisiaj 07:15
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
LuckyLuke Offline
Początkujący
**

Liczba postów: 18
Dołączył: Dec 2013
Reputacja: 0
Post: #2
RE: dostepowy adres IP aero2
Chyba musisz popracować nad ortografią, bo trafia Ci się sporo błędów. Rozumiem wpadki i omijanie polskich znaków, ale każda, użytkownik ... dobrze wiedzieć jak się pisze poprawnie Szczęśliwy

Adresy IP w Aero2 są przydzielane dynamicznie, jest pewna pula dostępna i raz ja mogę mieć ten sam adres, a raz ktoś inny. Każda karta ma przypisane numery, które identyfikują, do kogo należy ta karta. W momencie, kiedy się łączysz z siecią internetową otrzymujesz IP, który jest przypisywany do danej karty SIM wtedy jak coś łatwo znaleźć, kto korzystał z danego IP.

Druga sprawa nie ma czegoś takiego jak dwa adresy IP. W domu z routerem owszem masz wewnętrzną sieć gdzie router przydziela urządzeniom IP oraz dla routera IP od dostawcy.
Cytat:Adres IP nie jest "numerem rejestracyjnym" komputera – nie identyfikuje jednoznacznie fizycznego urządzenia – może się dowolnie często zmieniać (np. przy każdym wejściu do sieci Internet) jak również kilka urządzeń może dzielić jeden publiczny adres IP. Ustalenie prawdziwego adresu IP użytkownika, do którego następowała transmisja w danym czasie jest możliwe dla systemu/sieci odpornej na przypadki tzw. fałszowania źródłowego adresu IP, czyli na podstawie historycznych zapisów systemowych.
Info: Wikipedia

IP to Twój adres i masz tylko jeden taki adres na czas korzystania/połączenia z siecią. Kiedy się rozłączysz przydzielany masz nowy adres. Po to są wprowadzone adresy dynamiczne, bowiem gdyby każdy użytkownik Aero2 miał swój unikalny adres IP wtedy szybko brakłoby miejsca dla innych. Więcej jest kart wydanych niż dostępnych adresów IP, a nie wszyscy w jednym czasie korzystają z sieci, więc lepiej przydzielać wolne adresy niż zablokować dostęp 30% użytkownikom, którym brakło adresów IP, bo inni dostali stałe IP.

Zawsze wysunięte tezy staram się sprawdzić i dowodzić ich prawdziwości, więc stwierdzenie, że w Aero2 masz stały ciągle i ten sam adres IP jest nieprawdziwe. Zobacz na moje testy, 2 razy połączyłem się z siecią i za każdym razem ma inne IP.
[Obrazek: ip_aero2.jpg]

Ty pewnie jak zrobiłeś sobie router to (nie wiem tylko jak to sprawdzałeś te IP) mogłeś zauważyć, że masz ciągle to samo IP swoje, ale urządzenia w swojej wewnętrznej sieci, które dostało je od routera, a IP routera jest całkiem inne i zmienia się, co godzinę.

Co do klucza sieciowego, jeśli ktoś majstrował w ustawieniach routera to może ktoś pozmieniał te rzeczy i teraz masz takie objawy - reset, albo sam dokonaj nowych ustawień.
14-12-2013 17:00
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Podobne wątki
Wątek: Autor Odpowiedzi: Wyświetleń: Ostatni post
  Aero2 działa bardzo wolno rafal11440 3 3,443 15-07-2015 15:10
Ostatni post: Vanautu
  Aero2 w tablecie z Windows 8.1 na pokładzie Colorovo City Tab Supreme 3 carcito 8 4,245 03-07-2015 22:01
Ostatni post: Ninja
  Brak zasięgu Aero2 majka420 5 1,622 29-04-2015 10:50
Ostatni post: majka420
  Problem z AERO2 na Macbooku zegzii 2 1,020 29-04-2015 09:23
Ostatni post: Janus
  Brak możliwości rozłączenia się z kartą aero2 Selitar 1 987 16-03-2015 00:55
Ostatni post: WiFi

Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości